Na povabilo španske in ameriške košarkarske zveze bo Slovenija prvič v svoji zgodovini zadnjo pripravljalno tekmo odigrala na lokaciji prvenstva, s čimer se bodo igralci in štab hitreje pripravili na dvorano in mesto. Slovenija bo tako zgolj ena od štirih reprezentanc, s katero se bodo Američani merili pred SP 2014 izven ZDA.

"Moja želja je bila, da igramo še eno tekmo tik pred prvenstvom in dobili smo najboljšo možno priliko - pomeriti se z najboljšo reprezentanco sveta na prizorišču, na katerem se bomo zoperstavili prvim petim reprezentancam v prvem delu tekmovanja. Okusili bomo njihovo moč in tudi dvorano ter se tako prej prilagodili na razmere v Las Palmasu. To, da je Slovenija ena od štirih reprezentanc, s katerimi se bodo Američani pomerili, kaže na dejstvo, da si je naša ekipa v zadnjih letih naredila velik ugled, ki ga moramo obdržati tudi naprej," pravi selektor Jure Zdovc.

Ostale pripravljalne tekme slovenske moške članske reprezentance tako doma kot na tujem bodo znane kmalu, v drugi polovici maja pa tudi ožji seznam vabljenih reprezentantov, ki ga bo pripravil Zdovc. Priprave se začenjajo 16. julija v Zrečah, prva tekma na SP 2014 na Gran Canarii pa zeleno-bele čaka 30. avgusta proti Avstraliji. Nato sledijo še Mehika, Južna Koreja, Angola in Litva.

Izjemno priznanje in tudi priložnost

"Zavoljo odličnih odnosov z ameriško in špansko košarkarsko zvezo ter ligo NBA, ki jih na KZS že leta nadgrajujemo in dopolnjujemo, smo v času lanskega Eurobasketa začeli pogovore na temo pripravljalnega turnirja, na katerem bi sodelovala tudi Slovenija. Kasneje so se pogajanja razvila v drugo smer in nazadnje smo se med žrebom za SP 2014 februarja dogovorili o večini podrobnostih za pripravljalno tekmo z najboljšo reprezentanco sveta, ekipo ZDA, ki bo v organizaciji Košarkarske zveze Španije 26. avgusta na Kanarskih otokih. Slovenija bo z 'dream teamom' igrala v novi dvorani v Las Palmasu, kar je za slovensko košarko izjemno priznanje ter seveda tudi velika športna, poslovna in promocijska priložnost za našo državo. Ta bo z današnjo uradno objavo ameriške košarkarske zveze in lige NBA dobila izjemno izpostavljenost, s čimer je slovenski šport še enkrat dokazal, da je z dolgoročno strategijo, grajenjem kakovostnih odnosov in poštenim delom mogoče delati čudeže," pravi direktor reprezentance Matej Avanzo.

Slovenija je z ZDA igrala dvakrat. Prvič na svetovnem prvenstvu 2006 na Japonskem, drugič pa štiri leta kasneje v Turčiji. Obakrat so bili boljši Američani, ki so v Saporu slavili zmago z 99:77, v Carigradu pa s 114:95.