Slovenska košarkarska reprezentanca je v četrtek nekoliko težje od pričakovanj prišla do uvodne zmage na zadnjem ogrevalnem turnirju pred SP. Potem ko so izbranci Jureta Zdovca premagali Irance, so jih danes že čakali naslednji tekmeci, Brazilci, na tej tekmi pa so po preobratu v drugem polčasu nazadnje izgubili po podaljšku.

Danes je bila Slovenija v primerjavi s prvo tekmo bistveno močnejša, saj je bil v domači izbrani vrsti tudi prvi zvezdnik Goran Dragić, ki mu delodajalci iz lige NBA strogo odmerjajo minutažo in nastope na pripravljalnih tekmah.

Z bratoma Dragić v začetni peterki je Slovenija začela poletno, gledalci v precej bolj polnih Stožicah kot na prvi tekmi - med navijači je bil tudi največji slovenski hokejski zvezdnik Anže Kopitar - pa so lahko uživali v atraktivnih potezah Uroša Slokarja, blokadi Gorana Dragića, podaji med bratoma Dragić čez pol igrišča ... Vseeno pa si v začetnih minutah Slovenci niso priigrali večje prednosti (10:5), a so jo tudi hitro zapravili.

Nadaljevanje je bilo slabše; Brazilci so domače košarkarje zrinili izpod koša, Zdovčevi izbranci pa so rešitev iskali tudi s trojkami, a ob metu 1-11 v prvem delu zaman. Za nameček so se začele vrstiti napake, predvsem je bilo veliko preveč izgubljenih žog, kar so tekmeci pridno izkoriščali. Tako je izid po znižanju Zorana Dragića na 27:28 v 16. minuti kar hitro poskočil do že zaskrbljujoče visokega naskoka Brazilije (29:43) ob polčasu.

Po zaostanku 29:48 se je začelo počasno, a vztrajno vračanje Slovenije. Naveza Omić - Zupan je poskrbela za več trdnosti pod košem, Slovenci so precej popravili skok, polovili več odbitih žog in silili Brazilce v napake. Koši Gorana Dragića, hitrost mladega Alekseja Nikolića, skok, predvsem pa tudi začetek zadevanja trojk (Prepelič 2 in Lorbek 1 iz štirih poskusov) so Slovenijo, tudi ko je bil prvi zvezdnik na klopi, v 30. minuti povsem približali, potem ko je bil delni izid kar 21-4, na semaforju pa le še 50:52.

Nato pa je Goran Dragić pokazal, zakaj je tako pomemben člen Slovenije. Dve hladnokrvno zadeti trojki z velike razdalje sta priigrali prvo vodstvo po prvi četrtini (56:54), še bolj razigran pa je bil pri metu za tri Prepelič; zadeval je kot za stavo (na koncu šest trojk), ko pa je eno dodal še Zupan, so domači vodili že 68:60. A končnica je bila nato vseeno tesna, domači pa so zapravili zmago, ko so Brazilci v zadnji sekundi prišli do izenačenja.

V podaljšku so Brazilci hitro povedli za pet točk, prednosti pa niso več spustili iz rok. Nove domače trojke (na koncu 12:28) so sicer še vzbudile kanček upanja (84:87), a so nazadnje Slovenci vendarle morali priznati premoč Brazilcem.

Slovenski reprezentanti se bodo od domačih navijačev poslovili v soboto, njihovi tekmeci pa bodo evropski podprvaki Litovci. Ti so v Ljubljani premagali tako Brazilijo kot Iran in so v pripravah na SP še vedno neporaženi.