Slovenci so tokrat naleteli na motivirane Francoze, ki so bili odločeni, da popravijo vtis s prvih tekem na prvenstvu, predvsem pa je bil neustavljiv Tony Parker, ki je četrtfinale končal s kar 27 točkami.

Po izenačenem prvem polčasu (24:26) so si Francozi v nadaljevanju tekme priigrali manjšo prednost, ki je do konca tekme niso izpustili iz rok. V zaključku se je Slovenija najbolj približala v 37. minuti (57:61), več pa ni zmogla in boj za medalje se je Slovencem znova izmuznil.

Jutri bodo varovanci Božidarja Maljkovića že ob 14.30 igrali tekmo proti Srbiji, na kateri si bo zmagovalec že zagotovil nastop na svetovnem prvenstvu v Španiji.

Slovenija – Francija 62:72 (12:10, 12:16, 21:24, 17:22)


Božidar Maljković je tokrat v prvo peterko uvrstil brata Dragić, Nachbarja, Begića in presenetljivo tudi Muriča.


Prva četrtina:


Tekma se je spodbudno začela za Slovenijo, saj je Goran Dragić dvakrat lepo podal bratu Zoranu za lahek koš, nato pa je še sam zadel za vodstvo 6:2. Slovenci so odlično igrali v obrambi, saj so imeli Francozi kar precej težav pri organizaciji igre, manjkal pa je predvsem boljši izkoristek meta, saj bi lahko večkrat pobegnili na vsaj 5 točk prednosti, a se to ni zgodilo, na prvi dveminutni odmor pa je Slovenija vseeno odšla z majhno prednostjo (12:10).


Druga četrtina:


Drugi del igre so bolje začeli Francozi, ki so v prvi minuti dosegli pet točk in prvič povedli za +3 (12:15). Dolgo se je prednost galskih petelinov nato gibala od ene do treh točk, v 16. minuti pa je po prostem metu Batuma prvič narasla na štiri točke (16:20). Sledil je odgovor Zorana Dragića, ki je zadel ob prekršku in s prostim metom Slovenijo znova povsem približal, na koš Batuma pa je s prvo slovenski trojko in košem odgovoril Nachbar in izid je bil v 18. minuti znova v korist Slovenije (24:22). V zadnjih minutah so zadevali le še Francozi, ki so na odmor odšli s košem prednosti (24:26).


V izjemno obrambno naravnani tekmi, kjer so koši skorajda šteli dvojno, je v prvih 20 minutah največ točk dosegel Parker (10), pri Sloveniji pa je bil najbolj učinkovit Zoran Dragić (9). Slovenija je imela pred drugim polčasom največ rezerve pri metu za tri točke, saj je v prvih dveh četrtinah iz 14 poskusov zadela le enkrat.


Tretja četrtina:


Po odmoru je najprej Nachbar poskrbel za izenačenje, nato pa so Francozi nanizali 10 zaporednih točk in Slovenija se je prvič znašla v večjem zaostanku (26:36). Toda zaostanek varovancev Božidarja Maljkovića ni zmedel, saj so se z delnim izidom 10:4 vrnili v igro.


Francozi vodstva niso želeli izpustiti iz rok in so imeli odgovor na vsak slovenski koš, predvsem pa je blestel Parker, ki je v tretji četrtini dosegel 12 točk, 5 sekund pred koncem tretje četrtine pa je Francijo tudi popeljal v vodstvo s 50:42. Na srečo so Slovenci nato izvedli še hiter napad, ki ga je s trojko na najboljši način zaključil Lorbek in poskrbel, da je bila tekma pred zadnjo četrtino še povsem odprta (45:50).


Četrta četrtina:


Uvodne minute zadnje četrtine so znova pripadle Francozom, ki so odlično ustavljali slovenske napade, sami pa izkoriščali ponujene priložnosti in premoč v skoku. Na začetku 35. minute so Francozi tako znova povedli za 10 točk (49:59) in se pred končnico tekme znašli v ugodnem položaju.


Borbeni Slovenci se seveda niso predali in so s koši bratov Dragić naredili delni izid 8:2 ter se pred zadnjimi četrtimi minutami približali le na štiri točke zaostanka (57:61).


Francozi so odgovorili s štirimi zaporednimi točkami in znova ušli na vse težje ulovljivo prednost, saj je bilo do konca manj kot tri minute.


Slovenci so sicer pokazali veliko željo, a tokrat so bili Francozi boljši tekmec in v zaključnih minutah se ni dosti spremenilo, Francozi pa so ob varni prednosti tekmo mirno pripeljali do konca in se veselili zmage z 72:62, ki jim zagotavlja boj za medalje, slovenski košarkarji in številni ljubitelji košarke pa so znova ostali brez tako želenega odličja.


Parker je s 27 točkami poveljeval Francozom in dokazal, da je najboljši, ko je najbolj pomembno, 14 točk pa je dodal Batum. V slovenski reprezentanci je bil ponovno prvi strelec Goran Dragić (18 točk, 6 podaj), solidno tekmo pa sta odigrala tudi Zoran Dragić (12 točk in 5 skokov) in Nachbar (10 točk, 4 skoki). Znova je manjkal učinek centrov, saj sta Begić in Vidmar skupaj dosegla le 2 točki.


Varovanci Božidarja Maljkovića bodo morali današnji boleč poraz hitro pozabiti, saj jih že jutri ob 14.30 čaka tekma za razvrstitev od 5. do 8. mesta proti Srbom.