Italijani so dobili prvo četrtino z 21:18, nato pa so Slovenci prestavili v višjo prestavo in jim ušli na nekaj točk prednosti, ki je le redko padla pod pet točk.

V drugem polčasu je slovenska reprezentanca ves čas nadzorovala potek srečanja in Italijanom ni dovolila, da bi se približali in ogrozili slovensko zmago v polnih Stožicah.

Po prvih tekmah drugega dela imajo na vrhu lestvice skupine F Slovenija, Hrvaška in Italija 5 točk, Španija, Grčija in Finska pa 4 točke.

Naslednja tekma Slovenije bo v soboto ob 21. uri, ko se bo pomerila z Grčijo.

Slovenija – Italija 84:77 (18:21, 27:18, 15:15,24:23)


Slovenski selektor Božidar Maljković je presenetil z začetno peterko, v katero je uvrstil Gorana Dragića, Nebojšo Joksimovića, Domna Lorbka, Bošjana Nachbarja in Mirzo Begića.


Prva četrtina:


Slovenski košarkarji so na uvodu tekme pokazali veliko borbenost, a tudi nervozo, saj jim v napadu igra ni stekla po željah, zato so se v tretji minuti znašli v zaostanku z 0:4. A kriza ni dolgo trajala, saj sta Goran Dragić in Nachbar nanizala devet točk in Slovenija je v 6. minuti povedla z 9:8.


Italijani so odgovorili z dvema zaporednima trojkama in si ob koncu 7. minute priigrali najvišjo prednost na tekmi (9:14), a jim Slovenci ob glasnem spodbujanju s tribun niso pustili, da bi jim ušli. Po košu razpoloženega Nachbarja je bil izid v 9. minuti le še 14:16, na trojko Belinellija pa je z dvema zabijanjema odgovoril Vidmar, predvsem drugo se bo skoraj zagotovo znašlo med najlepšimi potezami turnirja. Prvo četrtino so vendarle dobili Italijani, ki so si v prvih 10 minutah priigrali 3 točke prednosti (18:21).


Druga četrtina:


Slovenci so dobro zaigrali v prvih minutah druge četrtine, ko so z delnim izidom 7:0 prišli do vodstva s 25:21, a Italijani so se hitro zbrali in se po košu in trojki znova obrnili izid v svojo korist. Slovenija je nato na krilih bratov Dragić dosegla nekaj košev in povedla s 34:29, na tretjo trojko Datomeja pa je z dvema zabijanjema odgovoril še Begić in v 18. minuti je Slovenija povedla z 38:32.


Prednost so znali varovanci Božidarja Maljkovića zadržati do konca druge četrtine in na odmor so košarkarji odšli pri izidu 45:39. Slovenska reprezentanca je v prvi polovici tekme prikazala dobro igro, saj ni bilo preštevilnih metov za tri točke kot na zadnjih tekmah, navdušila pa je predvsem s številnimi zabijanji. Rezerve je imela predvsem pri obrambi, saj so Italijani v prvih 20 minutah zadeli kar 7 trojk.


Za prednost po prvih 20 minutah imata največ zaslug brata Dragić (Goran 13 točk in 4 podaje, Zoran 9 točk in 5 skokov), dobro pa so igrali tudi Nachbar, Vidmar (oba 7 točk) in Begić (6 točk, 4 skoki in 3 blokade). Pri Italijanih je bil najbolj razpoložen Datome (11 točk in 4 skoki), Belinellija pa je slovenska obramba zadržala pri 5 točkah.


Tretja četrtina:


Po dobrem začetku tretje četrtine (48:41) so Slovenci prelahko dovolili Italijanom, da jih ujamejo, predvsem je bila nepotrebna nešportna poteza Blažiča in po 23 minutah je bil izid znova izenačen (48:48).


Izenačenje je podžgalo Slovence, saj je sledil nov njihov nalet in po delnem izidu 10:0 je bil v 27. minuti izid za Slovenijo spet zelo ugoden (58:48). Italijani so do konca tretje četrtine zadeli nekaj metov, a so bili podobno uspešni tudi domači košarkarji. Po 30 minutah je Slovenija vodila s 60:54.


Četrta četrtina:


V prvih minutah zadnje četrtine se na igrišču glede rezultata ni dosti spremenilo, saj so Slovenci vselej našli odgovor na italijanske koše. Po 35 minutah je bil izid 69:63.


Italijani so se nato približali na štiri točke, a je Slovenija odgovorila s košem Gorana Dragića in trojko Lorbka ter je tri minute in pol pred koncem povedla z lepimi devetimi točkami prednosti, ki so ji ob dobri igri obetale zmago.


Toda trdoživi Italijani se niso predali in so se dvakrat uspeli približati le na tri točke zaostanka (75:72 in 77:74), a so Slovenci odlično odigrali končnico in v zadnjih dveh minutah niso pustili preobrata. 17 sekund pred koncem je po trojki Gorana Dragića prednost narasla celo na 9 točk, ki so jo Italijani v zadnji sekundi le minimalno znižali in Slovenija je slavila pomembno zmago z 84:77.


Pri Sloveniji sta bila izjemno razpoložena brata Dragić (Goran 22 točk in 6 podaj, Zoran 15 točk in 11 skokov), Nachbar je dodal 13 točk in 6 skokov, svoje pa sta pod koši opravila tudi centra Begić (8 točk, 6 skokov in 4 blokade) in Vidmar (9 točk in 4 skoki). Slovenski reprezentanti so tokrat ob precej boljši in raznoliki igri v napadu svoje delo dobro opravili predvsem v skoku, ki so ga dobili s 45:28, navdušili pa so tudi z izjemno borbenostjo, s katero Italijanom niso dovolili zmage v Stožicah.