Selektor slovenske košarkarske reprezentance Jure Zdovc je lahko upravičeno zaskrbljen. Izbrana vrsta je namreč na prvih dveh obračunih turnirja v litovskem Kaunasu pokazala številne pomanjkljivosti, ki jih po treningih v Kranjski Gori ne bi več smela. Kljub temu je Slovenija na prvi tekmi še nekako izvlekla zmago proti Novi Zelandiji, medtem ko na včerajšnjem obračunu proti Grčiji ni imela nikakršnih možnosti za uspeh. Danes izbrano vrsto ob 19. uri čaka še spopad z Litvo.

Od vseh težav, ki so se v Kaunasu pokazale v igri slovenske reprezentance, selektorja Zdovca zagotovo najbolj skrbita pomanjkanje energije v igri ter agresivnosti in osredotočenosti v obrambi. Do neke mere je to tudi posledica dejstva, da Konjičan igralcem v tej fazi priprav še ne prizanaša in da jim tudi na dan tekme v dopoldanskem času nameni kar precej intenziven trening, a je kljub temu pričakoval več. Predvsem mu sive lase povzroča dejstvo, da se problemi po njegovem mnenju stalno pojavljajo enim in istim igralcem. »Tekmo z Grčijo smo začeli zelo slabo, medlo in neprofesionalno. Porabil sem veliko energije, da sem prebudil igralce, čeprav to ni moje delo. Jaz moram voditi tekmo, ne pa igralce prepričevati, da igrajo resno. To me zdaj že malce skrbi, saj gre vedno za iste posameznike,« je Jure Zdovc bentil po porazu. Podobnega mnenja je bil lahko tudi po zmagi proti Novi Zelandiji, kjer so se slovenski igralci prebudili šele v drugem polčasu.

Kaj podobnega se ni dogodilo proti Grčiji, ki kljub nekaterim odsotnostim premore veliko kakovostnejšo zasedbo od otoške pacifiške države. Grki so se s preudarno igro v napadu pogostokrat kar poigrali s slovensko obrambo, medtem ko so na drugi strani igrišča uspešno zaustavili glavno orožje izbrancev selektorja Zdovca – met z razdalje. Uresničujejo se tudi napovedi, da bo imela Slovenija silne težave pod obema obročema. Ob odsotnosti Gašperja Vidmarja namreč moštvo ne premore eksplozivnega visokega igralca, zato se bodo morali v lovljenje odbitih žog podati tudi branilci, kar je ena izmed selektorjevih zahtev. A če centri pod košema ne bodo zapirali nasprotnih igralcev, se bodo dogajale podobne stvari, kot proti Novi Zelandiji in Grčiji, ko sta imeli omenjeni reprezentanci po 14 skokov več od Slovenije.

Svetlo točko izbrane vrste predstavlja Goran Dragić, za katerega sta bili to prvi pripravljalni tekmi pred svetovnim prvenstvom. Zvezdnik lige NBA je slovenski igri nemudoma dodal novo dimenzijo in ob pomoči brata Zorana praktično sam premagal Novo Zelandijo, medtem ko na obračunu proti Grčiji ni bil tako razpoložen. A to je razumljivo, saj osemindvajsetletni Ljubljančan od sredine aprila ni bil v tekmovalnem pogonu, zato mora še najti formo, s katero bo poskušal moštvo v Španiji popeljati čim višje. Pri tem bo potreboval pomoč soigralcev, ki ob njegovi odsotnosti na parketu pogosto ne najdejo rešitev v napadu, zato utegne biti obračun proti Litvi, ki ga bo Dragić zaradi omejitev Phoenixa izpustil, za njih hud zalogaj.

»Proti Novi Zelandiji je bila po 14. aprilu to zame prva tekma. Moram priznati, da sem imel kar malce treme. Čutil sem malo okornosti v igri. Z naslednjimi tekmami bom prišel v boljšo formo, tako da komaj čakam nove izzive,« je dejal v minuli sezoni član tretje peterke v ligi NBA. Dragića so si na treningu pred prvo tekmo z zanimanjem ogledovali člani novozelandske reprezentance, kar zgovorno priča o zvezdniškem statusu, ki si ga je Ljubljančan priboril z igrami v najmočnejši ligi na svetu.