Morda veste, če ste uradno še vedno najvišji Slovenec?

To ste me pa dobili. Se mi zdi, da si ta naziv deliva z Mirzo Begićem, s katerim sva enako visoka. Oba v višino meriva 217 centimetrov.

Ste imeli zaradi visoke rasti že kakšne zdravstvene težave?

Tu moram nekam potrkati, saj nisem imel zaradi višine še prav nobenih. Pogostokrat se dogodi, da imajo visoki športniki težave s hrbtom, pri meni pa tega ni bilo.

Ste zaradi višine izstopali že v mladosti?

Ne. Potegnil sem se tam nekje v osmem razredu osnovne šole, nato pa v srednji hitro pridobival centimetre. Še vedno doma hranim sliko iz prvega letnika srednje šole, ko prav štrlim v primerjavi z ostalimi.

So vas vrstniki zaradi tega kdaj zbadali?

Ne, tega ni bilo.

Vam pa zaradi višine zagotovo ni lahko pri potovanjih z letali?

To pa res ne. Predvsem v Evropi ne, ko se potuje v ekonomskem razredu. Sedeži so blizu drug zraven drugega in zares ni prijetno, še posebej ob dolgih poletih, ki sem jih doživel v Rusiji. V ligi NBA s tem nisem imel težav, saj so letala prilagojena športnikom in je prostora ogromno. V Evropi pa se je treba znajti. Predvsem sem vedno iskal sedeže, ki so ob vratih za zasilni izhod, saj je tam več prostora. Če letalo ni bilo povsem zasedeno, sem tudi poskušal dobiti tak sedež, kjer je bil naslednji zraven prost.

Ste morali imeti po daljših letih kakšne posebne terapije, da ste hitreje prestali utrujenost?

Tako hudo vseeno ni bilo. Kaj hujšega od zatečenih gležnjev se mi ni dogodilo. Sem pa v zadnjih letih začel uporabljati kompresijske nogavice, ki precej olajšajo stvari.

Z ekipo Nizhnyja ste imeli lani v zraku sila neprijetno izkušnjo, kajneda?

To je bila morda najhujša izkušnja v življenju. Leteli smo iz Berlina v Tel Aviv, po kakšnih dvajsetih minutah vzpenjanja pa se je v motor zaletela jata ptic. Vse skupaj je bilo grozljivo. Od krvi na šipah letala do dima v kabini. Sprva je bil izjemen šok. Saj veste, da je že ob turbulencah in manjši izgubi višine v letalu neprijeten občutek. Tu pa je bilo še veliko huje. Po uvodnem šoku smo bili nato košarkarji tisti, ki smo mirili ostale potnike. Nekako nam je uspelo obdržati najbolj mirno kri. Se je pa na koncu z zasilnim pristankom vse srečno končalo. A se še kako dobro zavedam, da bi lahko bilo povsem drugače.

To vas vseeno ni odvrnilo od tega, da se ne bi več usedli na letalo?

Nikakor. Pa saj si tega glede na poklic tudi ne bi mogel privoščiti.

Tudi poletja v Miamiju tako niso ogrožena.

Res je (smeh). Tam sem z družino kupil stanovanje, ker nam je Amerika zares ostala v lepem spominu. Kar nekaj let sem igral čez lužo v ligi NBA, v Charlottu se mi je tudi rodila hčerka, ki ima ameriško državljanstvo. Miami smo izbrali seveda zaradi tega, ker ima odlično podnebje in gre za lepo mesto, pa tudi zaradi tega, ker je od vseh mest v ZDA med bližjimi Evropi. Žena se z otroci tja odpravi tudi kdaj med letom, letošnje poletje pa nam ni zneslo, saj imamo doma trimesečnega otroka.

Ko že omenjate Charlotte, verjetno veste, da ste dosegli prvi koš v zgodovini franšize Bobcats?

Seveda. Pa ni to edina stvar, zaradi česar mi je Charlotte ostal v lepem spominu. V tem klubu sem prikazal najboljše predstave v karieri NBA, mesto je odlično, kot sem omenil, se mi je tam rodila tudi hčerka. Res nam je bilo lepo tam.

Sedaj se je klub preimenoval v Hornets, a bo dosežek kljub temu verjetno ostal zapisan v zgodovini, kajneda?

Ne vem, to boste morali vprašati njih. Seveda upam, da se zgodovine ne da kar tako izbrisati.

Ste pa imeli v času v Charlottu tudi slabo izkušnjo, ko ste zaradi zdravstvenih težav izpustili kar precej tekem v sezoni 2006/07. Za kaj točno je šlo?

Takrat sem se iz svetovnega prvenstva na Japonskem vrnil precej utrujen. Fizično sem bil povsem izčrpan. Shujšal sem kakšnih 20 kilogramov in potreboval ogromno časa, da sem prišel k sebi. Šele po tistem, ko mi je klub dal mesec dni prosto, sem se počasi začel postavljati na noge. Vse skupaj pa je potem imelo posledice, saj me je Charlotte po koncu sezone poslal v Detroit.

Kot košarkar ste do sedaj prepotovali veliko sveta, a se vseeno odločili, da boste živeli v Sloveniji. Vas ni zamikala tujina?

V Ljubljani bom začel v kratkem graditi hišo. Želimo imeti dom v Sloveniji, čeprav ne bi dokončno rekel, da bomo ostali tu. Nekako me še vedno vleče Amerika, tako da bomo še videli, kaj bo prinesla prihodnost.

Trenutno ste brez kluba. Se kaj spogledujete z upokojitvijo?

O tem še ne bi govoril. Iščem kakšno eksotično varianto. V Rusijo me ne vleče več nazaj. Štiri leta sem bil tam, ritma dveh treningov na dan in dveh tekem na teden več ne zdržim. Če bom recimo novembra, decembra še vedno brez kluba, pa bo že kar manjša kriza.

Do takrat boste trenirali individualno?

Ne bom se posvečal le košarki, ker je pomembno, da sem predvsem v fizični pripravljenosti. Košarkarski občutki se hitro povrnejo, ko začneš trenirati. Pripravljenost bom ohranjal s tekom, igranjem tenisa, obiski Šmarne gore...

Zadnji dve sezoni ste preživeli pri Nizhnyju v Novgorodu. Klub bo letos nastopal v evroligi. Se z njimi niste nič pogovarjali o nadaljevanju sodelovanja?

Januarja sem se poškodoval, nato pa v končnici lige VTB spet, zato nisem igral. Takrat sem si rekel, da bo to moja zadnja sezona v Rusiji ne glede na vse. Če bi imel veliko željo, bi verjetno lahko še ostal. A štiri leta tam so bila več kot dovolj.

Je po številnih letih igranja košarke težko slišati besedo upokojitev?

V tem trenutku vam težko odgovorim, ker o tem resnično še nisem razmišljal. Vprašajte me po novem letu, ker če takrat ne bom imel kluba, bo to verjetno pomenilo, da sem prenehal s profesionalno kariero.

Reprezentančno kariero ste že zaključili, in sicer po svetovnem prvenstvu leta 2010. Ko je prišel na selektorski stolček Božidar Maljković, je dejal, da ste obljubili sodelovanje, pa nato obljubo prelomili. Kaj natančno se je dogajalo?

Pred evropskim prvenstvom v Litvi sem prvo leto igral v Rusiji pri Samari. Sezona je bila naporna in dolga, družine nisem veliko videl. Ko sem prišel domov, bi se moral skoraj takoj priključiti reprezentanci, zato sem se odločil, da bom izpustil evropsko prvenstvo. Nisem pa imel z Maljkovićem nikakršnih težav. Nato sva skupaj dobro sodelovala tudi v Krasnodaru.

Z reprezentanco ste največji uspeh doživeli leta 2009 na Poljskem. Kaj je selektor Jure Zdovc takrat počel, kar drugi niso, da ste prišli tako blizu kolajni?

Ne bi rekel, da je Zdovc naredil kakšno revolucijo in uvedel drastične spremembe. Enostavno smo dozoreli kot ekipa. Dolga leta smo bili skupaj, dobro smo se poznali. To je bila špica te generacije. Še dandanes ne morem verjeti, da smo ostali brez kolajne. Srbe smo imeli že na kolenih. Povsem zasluženo bi bilo, če bi osvojili srebrno ali zlato odličje. Čeprav Španci so bili takrat res dobri, predvsem v drugem delu tekmovanja, ko so se razleteli. V skupinskem delu pa smo se povsem enakovredno kosali z njimi in klonili šele po podaljšku. Kolajno smo si zaslužili bolj kot Srbi.

Takrat ste vsi poudarjali, da so vas Zdovčevi visoki cilji motivirali.

Zagotovo. Na vsa evropska prvenstva do tedaj smo šli s ciljem, da pridemo iz skupinskega dela. Takrat pa se je prvič na glas povedalo, da ciljamo na kolajno. Od začetka priprav je bila zato osredotočenost maksimalna. Vsi vemo, kako se pri Juretu trenira. Obramba je na prvem mestu in tega smo se držali. Vsako tekmo je izstopal nekdo drug, Jaka Lakovič in Erazem Lorbek pa sta bila celotno prvenstvo na vrhunski ravni.

Zdovcu za zdaj tudi letos uspeva s podobnim pristopom.

Prav je, da smo si zadali visoke cilje, a je vprašanje, koliko so realni, glede na to, da je prišlo do menjave generacije. Prišli so mladi, zato je treba biti potrpežljiv in jim dati čas. Upam, da bo Jure ostal selektor čim dlje, saj je pomembna kontinuiteta dela. Vidi se, da smo omejeni pod košem z višino, zato bo to treba kompenzirati s hitro igro, saj imamo branilce, ki jim to leži in so v takem sistemu najbolj nevarni. Daleč pa od tega, da bi po igrišču divjali in igrali kot »indijanci«.

Morda za konec še to. Ali kot nekdanji igralec Olimpije pomislite, da bi kariero zaključili v ljubljanskem klubu? Matjaž Smodiš je nekaj takega storil pri Krki, košarkarji, ki ste se uveljavili prek Olimpije, pa se ji tudi ob koncu karier nekako izogibate. Zakaj?

Smodiš je specifičen primer, ker je iz Novega mesta. Mi smo bili vsi priseljenci v Ljubljano, a to ni glavni problem. Vsi vemo, s kakšnimi težavami se Olimpija ubada v zadnjih letih. Pravega odgovora nimam. Oni so zaradi finančnih težav tudi precej pomladili moštvo v zadnjih letih. Ni pa nobena skrivnost, da sem bil blizu odhoda v Olimpijo, ko sem se vračal iz lige NBA. Takrat sem bil praktično že igralec Ljubljančanov, pa je potem v zadnjem trenutku vmes vskočila Lottomatica Roma. Ob kavici sem se o možnosti vrnitve pogovarjal tudi s Slobodanom Subotićem, ko je bil za kratek čas športni direktor Olimpije.