Potem ko so na prvih četrtfinalnih tekmah favoriti brez večjih težav prišli do prvih zmag, bodo na drugih iskali priložnost, da se čim hitreje uvrstijo v polfinale, ki se začenja v torek, 13. maja. Morebitne tretje četrtfinalne tekme bodo na sporedu v četrtek.

Grosuplje – Union Olimpija (danes ob 17.30): Čeprav so Ljubljančani prvi obračun na koncu dobili za visokih 19 točk, je Grosuplje še 13 minut pred koncem obračuna zaostajalo zgolj za štiri točke. Resno opozorilo trenerju Alešu Pipanu, da bo moral tudi na drugem četrtfinalnem obračunu svoje igralce maksimalno pripraviti na nasprotnika. Celjan tudi to pot ne bo mogel računati na Sasuja Salina, Deividasa Gailiusa in Jakova Vladovića, zaradi težav s poškodbami pa so se treningom prvega moštva priključili mladinci Vlatko Čančar, Žan Mark ŠiŠko in Jules Akodo. »Nisem bil zadovoljen z našim pristopom v prvem polčasu zadnje tekme. V Grosupljem bomo morali odigrati bolj odločno in agresivno predvsem v obrambi. V napadu se moramo držati dogovorov in izkoristiti priložnosti v igri,« pravi Pipan, medtem ko domači trener Dejan Mihevc tekmo posveča navijačem, kar že vnaprej zgovorno priča o ambicijah Grosuplja na obračunu.

Portorož – Krka (danes ob 20. uri): Po debaklu na prvi tekmi v Novem mestu, ko so klonili s kar 43 točkami razlike, bodo Portorožani želeli dokazati, da kakovostna razlika med moštvoma ni tako velika. »Pred našimi navijači želimo pokazati pravi obraz. Če se nam bo pri tem ponudila priložnost za presenečenje, bomo še toliko bolj veseli. To bi bila pika na i naši izjemni debitantski sezoni med prvoligaši,« sporoča trener Portoroža Konstantin Subotić, strateg Krke Aleksandar Džikić pa si želi z zmago zagotoviti nekaj dodatnega počitka pred polfinalom.

Rogaška – Helios (danes ob 20. uri): Kljub zmagi na prvi tekmi v Domžalah in dejstvu, da si je Helios s tretjim mestom po rednem delu lige za prvaka zagotovil mesto v ligi ABA, za katero bo moral plačati 150.000 evrov, je situacija v klubu klavrna. Igralci ne dobivajo plačil, usoda kluba pa še vedno ni znana. Če bi se novi avstrijski lastnik Heliosa odločil, da v prihodnje ne bo več podpiral košarke v Domžalah, bodo posledice velike. Ne le zaradi dejstva, da je klub usmerjen v delo in proizvodnjo mladih igralcev, temveč tudi zaradi tega, ker bi Slovenija tako bržčas izgubila tretjega predstavnika v ligi ABA.

»Zlasti za nekatere mlade igralce je ta situacija prav tragična. Niso plačani, sprememba lastništva pa je dramatično vplivala tudi na odnose v klubu in verjetno bo tako še v marsikaterem kolektivu, ki ga podpira kakšna državna firma, ko bo prišlo do spremembe lastništva. Država namreč napoveduje, da bo prodala tudi preostala uspešna podjetja v svoji lasti, te državne firme pa potem verjetno ne bodo več podpirale vrhunskega športa, ki se mu očitno ne obeta nič dobrega,« z muko pripoveduje Zmago Sagadin, ki se mu letos izteka triletni dogovor s Heliosom. Ker gre za prekaljenega trenerskega mačka z zmagovalno mentaliteto, mu uspe igralce zmotivirati do te mere, da na obračunih vseeno pokažejo večino svojega znanja, a postajajo razmere počasi nevzdržne. »Ti fantje – jasno, če jih ne plačaš – enostavno ne funkcionirajo dobro. Tu ne gre za to, da je denar v ospredju. V ospredju je enostavno to, da ne morejo preživeti. Oni sicer imajo dva bona dnevno za obrok v neki restavraciji, ampak to je premalo. Morali bi imeti nekaj sto evrov, da si lahko kupijo še zajtrk, sadje, kaj dodatnega. Zato enostavno ne morejo dobro funkcionirati. V vrhunskih evropskih klubih, četudi nekaj mesecev ni plače, ni takšnih težav, kajti oni dobivajo po 10, 20 ali več tisoč evrov mesečno in lahko preživijo nekaj časa tudi brez rednih prihodkov. Sedanja situacija je katastrofalna predvsem za njihov razvoj. Razmišljajo, ali bi trenirali in igrali na polno, slabo stanje pa je v njihovih glavah in podzavesti. Smo najmlajša ekipa v slovenski ligi, a vseeno ena najuspešnejših. Ti fantje naj bi v prihodnosti šele pokazali svojo kakovost, a odkar jih klub ne plačuje, trenirajo slabo oziroma slabše kot prej, in namesto da bi šli vsak dan korak naprej, stagnirajo ali gredo celo korak nazaj, kar je katastrofa za njihov razvoj,« še dodaja Sagadin, ki vseeno pričakuje, da se bo njegovo moštvo danes prebilo v polfinale.