Tokrat je bilo žrebanje v veliki meri delegirano, saj je ustroj evropskega prvenstva doživel nekaj sprememb. Prvič v zgodovini bodo EP gostile štiri države, ki jim je Fiba Europe dovolila, da si izberejo po eno državo, ki jo želijo imeti v skupini. Nemčija je izbrala Turčijo, Latvija se je odločila za Estonijo, Francozi so povabili Finsko, Hrvati pa so izbrali Slovence.

Eurobasket 2015, na katerem bo tretjič v zgodovini nastopilo 24 reprezentanc, bo na sporedu od 5. do 20. septembra. Prvi del prvenstva bo potekal v Montpellierju, Berlinu, Zagrebu in Rigi, finalni del, v katerega se uvrstijo najboljše štiri reprezentance iz vsake skupine, pa se bo igral v Lillu na nogometnem stadionu Pierre-Mauroy, ki bo za to priložnost preurejen v dvorano s kapaciteto 27.000 gledalcev.

Že prvi dan prvenstva tekma s Hrvati

Žreb je Sloveniji sicer namenil nekaj težkih nasprotnikov, a so lahko v našem taboru zadovoljni, saj preboj v izločilne boje vendarle ne bi smel biti vprašljiv, tam pa se bo slovenska skupina križala s skupino D, ki je od vseh štirih na papirju daleč najlažja. Slovenija bo prvo tekmo 5. septembra odigrala proti domačinom Hrvatom, naslednji dan jo čaka Gruzija, po dnevu počitka pa sledijo tri tekme v treh dneh, najprej z Nizozemci, nato proti Grkom in za konec prvega dela 10. septembra še obračun z Makedonci.

»Jaz kot trener na skupino gledam z različnih zornih kotov, tako da sem relativno zadovoljen. Kako dobro skupino imamo, bomo videli šele na koncu evropskega prvenstva. V prvem delu poznamo tekmece, so same dobre ekipe, morda z izjemo Nizozemske, ki je za nas še uganka. Dejstvo pa je, da igramo uvodni del praktično doma, tako da izgovorov ne bomo imeli. Naši cilji so najvišji; imamo dobro ekipo, verjamem, da še bolj kakovostno kot na zadnjem svetovnem prvenstvu, zato bomo strmeli k najvišjim mestom," je bil prvi komentar slovenskega selektorja Jureta Zdovca po žrebu.

Avanzo: Križanje s skupino D nam omogoča napad na najvišja mesta

»Nikdar se ne ve, ali je bolje biti v kakovostni predtekmovalni skupini ali malo slabši. A križanje v drugem delu s skupino D nam omogoča napad na najvišja mesta, zato mislim, da smo lahko z žrebom zadovoljni. Obenem smo veseli tudi, da smo se takoj po žrebu dogovorili za pripravljalne tekme s kakovostnimi reprezentancami, med drugim z Italijo in svetovnim podprvakom Srbijo. Več o celotnem pripravljalnem obdobju bo znano, ko bomo končali vse dogovore. Komaj čakamo, da se bomo predstavili našim izjemnim navijačem, ki jih že zdaj vabimo na vse pripravljalne tekme in na EP 2015,« pa je žreb pokomentiral direktor članskih reprezentanc Matej Avanzo.

Skupina A (Montpellier):


Francija

Finska

BiH

Poljska

Izrael

Rusija


Skupina B (Berlin):


Španija

Srbija

Turčija

Italija

Nemčija

Islandija


Skupina C (Zagreb):


Hrvaška

Slovenija

Grčija

Makedonija

Gruzija

Nizozemska


Skupina D (Riga):


Litva

Ukrajina

Latvija

Belgija

Češka

Estonija