Vse skupaj je za ogled tekem evropskega prvenstva v Sloveniji na voljo 445.000 vstopnic, želja organizatorjev pa je, da bi jih prodati 250 tisoč. Da prvenstvo ne bi prineslo izgube, finančni načrt predvideva prodajo vsaj 145 tisoč vstopnic, trenutno pa je prodanih dobrih 80 tisoč, torej približno 60 odstotkov želene količine.

»Prodanih je že nekaj več kot 80 tisoč vstopnic, prvi cilj prodaje pa je 145 tisoč. Poleg tistih za tekme slovenske reprezentance in polfinala ter finala so najbolj prodajane vstopnice za tekme v Kopru, kjer sta dve tekmi, ko bo igrala Italija, že razprodani, tam pa bo tudi večje število Fincev, okoli 1500, in precej Rusov. Zelo prodajane pa so seveda tudi vstopnice za skupino na Jesenicah, kjer bo imelo pet reprezentanc veliko število navijačev. Litovci, Makedonci, Črnogorci, Bosanci in Srbi so kupili največ vstopnic, za tekme v dvorani Podmežakla je tako trenutno prodanih od 40-70 odstotkov vstopnic,« je za Dnevnik.si povedal Jure Pezdirc, vodja prodaje vstopnic za EP na Eventimu.

Naval na vstopnice za drugi del še pride

Pričakovano je največ vstopnic še vedno na voljo za drugi del prvenstva in za četrtfinalne tekme, saj še ni znano, kdo (in kdaj) bo tam igral, zato bi prodaja tega dela vstopnic morala skokovito narasti šele med prvenstvom.

»Željo imamo, da bi prodali 250.000 vstopnic. Največ jih je še neprodanih za drugi del prvenstva, a prepričan sem, da se bo prodaja teh vstopnic povečala, ko bo jasno, kdo bo šel v drugi krog. Če bo pa še naša reprezentanca pomagala z uvrstitvijo naprej, lahko pričakujemo, da bodo tudi tiste vstopnice šle za med,« meni predsednik Košarkarske zveze Slovenije Roman Volčič.

Preprodaje vstopnic se ne da povsem preprečiti

Kot že rečeno, je daleč največje zanimanje pričakovano veljalo za tekme slovenske reprezentance, ki bo prvi krog igrala v Celju. Za vseh pet tekem je vstopnic hitro zmanjkalo že v prvem dnevu prodaje, mnogi pa že sedaj opozarjajo, da bi lahko precej srečnih kupcev vstopnic, le-te kupilo le z namenom preprodaje.

»Preprodajalci vstopnic nas skrbijo, ampak KZS nima pristojnosti, da ukrepa zoper njih. To bodo morali storiti inšpekcijski organi. Mi smo poskušali z načinom prodaje (da je ena oseba lahko kupila največ štiri vstopnice hkrati) preprodajalcem čim bolj onemogočiti preprodajo. Popolnoma pa je ne moremo preprečiti,« pravi Volčič.

Preprodaja vstopnic po višjih cenah je nelegalna in kazniva

Tržni inšpektorat opozarja, da naj vsi, ki si želijo tekme ogledati v živo, vstopnice kupijo pravočasno pri uradnih prodajalcih, kjer naj vedno zahtevajo račun. Preprodaja vstopnic je zakonita zgolj, ko gre za prodajo vstopnic, ki so jih fizične osebe kupile zase, vendar se tekme ne morejo udeležiti, s prodajo vstopnice pa si želijo zgolj povrniti stroške nakupa. Zato jih lahko prodajajo le po nabavni ceni ali celo ceneje. Preprodaja velikega števila vstopnic, brezplačnih sponzorskih vstopnic ali vstopnic po višjih cenah pa se šteje za delo na črno. V primeru ugotovljene kršitve, bosta tako kaznovana preprodajalec kot kupec z globo v višini 208 evrov.

»Žalostno je videti, da se vstopnice za tekme Slovenije že prodajajo na spletu in da, medtem ko večina ni uspela priti do vstopnic, drugi na ta način služijo. Takšna prodaja definitivno ni legalna, saj vsaka prodaja po ceni, višji od navedene na vstopnici, ni legalna že zaradi DDV-ja. Hkrati opozarjamo, da obstaja možnost, da katera od teh vstopnic ni originalna, zato je pri nakupu preko nepooblaščenih prodajnih mest potrebna večja previdnost. Vstopnica mora biti natisnjena na originalnem papirju Eventma, kjer je vodni tisk in srebrni hologram,« dodaja Pezdirc z Eventima.

Vstopnice za Celje bodo še na voljo

Dodajmo še to, da kljub temu, da so tekme Slovenije v prvem delu prvenstva že razprodane, bo do njih še vedno moč priti. Za vsako tekmo v Celju je bilo v prosti prodaji 3000 vstopnic, za ostalih skoraj 2000 pa so imeli prednostno pravico nakupa košarkarski delavci, oziroma so jih organizatorji namenili sponzorjem in Fibi Europa. Slednja, ki ji za vsako tekmo pripada 500 vstopnic, naj teh v preteklosti skoraj nikoli ne bi izkoristila, zato gre v takem primeru ostanek vstopnic nazaj v prodajo.

»Fiba Europe je na dosedanjih prvenstvih v večini primerov vračala te vstopnice, saj jih ne izkoristi. Koliko jih bo, sedaj še ne vemo, seveda pa si želimo, da bi jih bilo za slovenske ljubitelje košarke na voljo čim več. Možno je tudi, da bo na dan tekme moč vrnjene vstopnice kakšno uro pred tekmo kupiti celo na blagajni pred dvorano,« pa je za RTV Slovenija povedal Pezdirc.