Evropsko prvenstvo v košarki je dogodek, ki bi mu bili radi priča številni slovenski športni navdušenci. Imajo enkratno priložnost, da vidijo na delu najboljše evropske reprezentance. Toda vsi si tekem ne bodo mogli ogledati. Nekateri, ker cene vstopnic niso tako majhen zalogaj za povprečen slovenski žep, drugi, ker je dvorana ob tekmah Slovenije razprodana, tretji morda zato, ker niso vedeli, da je kljub temu mogoče na dan tekme dobiti nekaj vstopnic za tekme domače reprezentance.

Nekaj ur pred četrtkovo tekmo med Slovenijo in Italijo je bilo v prodaji sedemsto vstopnic. Čeprav je evropsko prvenstvo v središču pozornosti slovenske javnosti, je nekaj sedežev v dvorani ostalo praznih. Na prodajnem mestu naj bi ostalo okoli sto vstopnic. »Dve uri pred tekmo je težko prodati vse vstopnice. Prek televizij in radiov smo sporočili, da so vstopnice na voljo, verjetno pa ljudje tega niso vedeli,« je dejal tiskovni predstavnik Eurobasketa 2013 Anže Blažič. Na dan tekme (včasih tudi pol ure pred začetkom) nekaj vstopnic praviloma v prodajo vrne Fiba Europe. Organizatorju vračajo vstopnice Fiba Europe, turistična agencija, ki vseh vstopnic ni prodala, reprezentance, ki so že izpadle s prvenstva. Pred začetkom prvenstva je imela vsaka reprezentanca možnost kupiti po sto vstopnic. »Zdaj se trudimo, da bi čim več teh vstopnic dobili nazaj,« je dejal Blažič. Čeprav so bile tekme slovenske reprezentance že pred časom razprodane, bo tudi danes za dvoboj z Grčijo mogoče dobiti nekaj vstopnic. Koliko, ni znano.

Z zloglasnimi lističi papirja je bilo nekaj težav tudi na začetku drugega kroga, kajti nekateri italijanski navijači so kupili napačne vstopnice. Blažič pravi, da je bila za to kriva Fiba Europe. »Tistim, ki so kupovali vstopnice, preden je bil objavljen razpored tekem, ne moremo pomagati. Tistim, ki so kupili napačne vstopnice, potem ko je bil napačno objavljen razpored, pa bomo povrnili denar. Krivda je bila izključno na strani Fibe. Mi nimamo čisto nič z razporedom,« je dodal in pojasnil, da je evropska košarkarska zveza razpored tekem objavila, še preden je bil ta dokončen. Ker se je ta nato spremenil, so bili oškodovani italijanski navijači, ki so si želeli ogledati tekmo s Slovenijo, a so v roke dobili napačne vstopnice. Da podobnih zapletov ne bi bilo več, organizator opozarja, da bo končni razpored tekem za tretji del prvenstva znan šele po zadnji tekmi drugega dela in naj ljudje zato vstopnic ne kupujejo predčasno. Že zdaj pa je jasno, da bo Slovenija četrtfinale in polfinale, če se tja uvrsti, igrala ob 21. uri. Vprašanje je le, na kateri dan.

Nad prodajo vstopnic se organizator ne pritožuje. Po Blažičevih besedah načrtujejo, da bodo prodali skupno 145.000 vstopnic, 90 odstotkov te številke pa so že dosegli (nazadnje je bil ta podatek osvežen v torek). Medtem ko za drugi del podatkov še ni, so v prvem delu načrt presegli za dvajset odstotkov.

Na prvi pogled z obiskom nekoliko slabše kaže v drugem delu tekmovanja. Dvorana v Stožicah je bila v prvih treh dnevih drugega dela bolj prazna kot polna. K temu je pripomoglo tudi to, da so izpadle nekatere reprezentance, ki so imele v prvem delu številno podporo svojih navijačev. »Stožiška dvorana je večja, kot so bile v prvem delu prvenstva, nekatere reprezentance, ki so se uvrstile v drugi krog, pa ne pritegnejo veliko navijačev. Žal Hrvaška igra tekme ob 14.30. Zagotovo bi bilo več gledalcev s Hrvaške, če bi igrali v popoldanskem terminu ob 17.45. Napovedujejo, da bo v prihodnjih dneh več italijanskih navijačev, ki si prve tekme niso mogli ogledati, ker so Slovenci pokupili vstopnice,« je dejal Blažič. Mogoče je slišati tudi napovedi, da se spet obeta večje število finskih navijačev. Okoli dva tisoč naj bi jih nameravalo priti, konec tedna pa bo bolj privlačen tudi za hrvaške ljubitelje košarke.