Če košarkarji Uniona Olimpije po žrebu prvega dela evropskega pokala razen Valencie in Asvela niso dobili pretirano atraktivnih tekmecev, je zgodba povsem drugačna pred začetkom drugega dela, v katerem je 32 ekip razdeljenih v osem skupin po štiri. Ljubljančane tako drevi v Stožicah čaka obračun proti prvouvrščenemu moštvu izraelskega prvenstva, ki mu gleda v hrbet tudi sloviti Maccabi iz Tel Aviva, Hapoelu Migdalu iz Jeruzalema, v skupini M pa bosta tekmeca še ukrajinski Budivelnik, ki je izpadel iz evrolige, ter Banvit, ki trenutno sam zaseda vrh izredno močnega turškega prvenstva. Težke preizkušnje in dolga potovanja za Olimpijo, kar pa zmajev ni odvrnilo od tega, da ne bi v glavah že imeli svojih izračunov za uvrstitev na eno izmed prvih dveh mest ter s tem preboja v izločilne obračune.

»Tri zmage pred domačimi navijači in eno presenečenje v gosteh,« je kot iz topa izstrelil trener Olimpije Aleš Pipan, ko je beseda nanesla na pričakovanja v drugem delu drugorazrednega evropskega tekmovanja. Tako bo že prva tekma proti Hapoelu ena od ključnih in bo prav zaradi tega, kot vse kaže, v Stožice zvabila rekordno število gledalcev v letošnji sezoni. V moštvu ameriškega trenerja Brada Greenberga gonilno silo predstavljajo trije izraelski reprezentanti Yotam Halperin, ki je za Olimpijo nastopal v sezoni 2005/06, Yaniv Green in Lior Eliyahu, vlogo organizatorja igre pa opravlja Derwin Kitchen, ki je v drugem delu lanske sezone igral za Cedevito. »Hapoel je izkušena ekipa, ki v rotaciji nima veliko igralcev. A vsi, ki stopijo na parket, znajo kaznovati prav vsako napako nasprotnika. Odkar je moštvo okrepil Eliyahu, je protinapad njihova glavna vrlina. Tu bomo poskušali odigrati povsem drugače kot na zadnji tekmi proti Ciboni. Se pravi jih moramo predvsem umiriti. Bolj ko bomo igrali pet na pet, več možnosti imamo za zmago,« je karte za uspeh površno razgrnil Pipan, ki mu tokrat še ne bo treba razmišljati o najnovejši okrepitvi Hapoela Braceyju Wrightu, še enem nekdanjem članu Cedevite, ki je v Hapoel prestopil 5. januarja in še ne bo pripravljen za nastop.

Poleg temeljite priprave na Hapoel je strokovno vodstvo Olimpije bežno preučilo tudi preostala nasprotnika v drugem delu evropskega pokala. Pipan je ocenil, da sta prav Budivelnik in Banvit kakovostno korak pred Olimpijo in Hapoelom, a imata kot vsa moštva nekaj slabosti. Pri ukrajinskem moštvu štiriinpetdesetletni Celjan priložnost morda vidi v dejstvu, da po izpadu iz evrolige ne bi več našlo pravega motiva v evropskem pokalu, ekipa slovenskega košarkarja Klemna Prepeliča pa je predvsem na gostovanjih v prvem delu evropskega pokala pokazala veliko ranljivosti.

Proti omenjenima nasprotnikom bo Pipan že lahko računal na Dina Muriča. Triindvajsetletni Ljubljančan bo danes prejel še zadnjo injekcijo v koleno, po kateri bo moral v četrtek mirovati, nato pa se bo soigralcem popolnoma priključil pri delu in bo nekaj minut na parketu bržkone že v 16. krogu lige ABA v soboto, ko v Stožicah gostuje Široki. »Potrebujemo vsakega igralca, sploh pa takega kova, kot je Murič. Gre za izrednega in brezkompromisnega borca. Vsekakor pa od začetka preveč od njega ne gre pričakovati. Treba mu bo pomagati, da bo čim hitreje izgubil strah v igri, kar je najbolj pomembno,« je zaključil Pipan.

Spored tekem Olimpije v drugem delu evropskega pokala, 1. krog, danes ob 20.30: Olimpija – Hapoel Midgal, 2. krog, sreda, 15. januar ob 18. uri: Budivelnik – Olimpija, 3. krog, sreda, 22. januar ob 20.30: Olimpija – Banvit Bandirma, 4. krog, sreda, 29. januar ob 18. uri: Banvit Bandirma – Olimpija, 5. krog, sreda, 12. februar ob 18.30: Hapoel Midgal – Olimpija, 6. krog, sreda, 19. februar ob 20.30: Olimpija – Budivelnik.