»Spoznal sem otroke, ki so zbežali pred tragičnimi razmerami v Siriji in so zdaj odvisni od nujne humanitarne pomoči, ki rešuje njihova življenja in jim omogoča, da začenjajo novo življenje,« je povedal Gasol.

Do danes je več kot 1,8 milijona ljudi, od tega približno polovica otrok, pred spopadi v Siriji zbežalo v sosednje države, več kot 160.000 v Irak.

V Iraku je Pau spoznal številne otroke, med njimi tudi 10-letnega Sulinama, ki mu je povedal: »V Siriji je bila naša trgovina uničena. Hočem, da se vojna tam konča, da se bomo lahko skupaj s sestrami in brati vrnili, da bom šel lahko nazaj v šolo.«

»Šokantno je videti, kaj je izkusilo več sto tisoč otrok, ki so prizadeti zaradi spopadov v Siriji,« je dodal Gasol. »Noben otrok ne bi smel izkusiti takega nasilja in uničenja ter biti prikrajšan za osnovne dobrine, ki jih potrebuje za rast in razvoj.«

Med Unicefovimi programi, katerih izvajanje je na terenu spremljal Pau Gasol, so zagotavljanje čiste pitne vode in sanitarij, osnovnega izobraževanja, zdravstvene oskrbe in zaščite otrok v posebno težkih razmerah.

Unicef je v Siriji in sosednjih državah, kjer se nahajajo begunci, do danes med drugim približno 10 milijonom ljudem zagotovil dostop do čiste pitne vode, več kot 2,4 milijona otrokom omogočil cepljenje proti ošpicam in 268 tisoč otrokom omogočil šolanje.

»Zagotavljanje teh dobrin in oskrbe je zahtevna naloga,« je dejal Gasol. »Čeprav vidimo dobre rezultate, so potrebe ogromne. Zato je potrebne še veliko več pomoči.«

Humanitarna kriza zaradi spopadov v Siriji je brez primere. Združeni narodi so se odzvali z največjim pozivom za humanitarno pomoč do sedaj, vključujoč pozive vladam po vsem svetu, da skupaj poiščejo pot do končanja te humanitarne katastrofe.

Vseskozi naraščajoče število ljudi, ki potrebujejo pomoč, presega finančne zmogljivosti Unicefa, ki še vedno potrebuje skoraj 159 milijonov evrov, da bi lahko nadaljeval z zagotavljanjem nujne oskrbe sirskim otrokom, da bi si opomogli od spopadov in težke izkušnje begunstva ter da bi zdravi rasli in se razvijali.