Daneu je zlati red za zasluge dobil za izjemne športne dosežke, spodbudo mladim rodovom košarkarjev in drugih športnikov ter uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču.

Na slovesni podelitvi so bili navzoči člani generacije košarkarjev, ki so na svetovnem prvenstvu 1970 osvojili zlato medaljo, posebno presenečenje za nagrajenca pa je bil nastop njegove najljubše pevke Nuše Derende, ki je zapela Poletno noč.

Petinsedemdesetletni Daneu je kot član reprezentance Jugoslavije leta 1970 osvojil zlato medaljo na svetovnem prvenstvu v Ljubljani, v zbirki lovorik pa ima tudi srebrno kolajno z olimpijskih iger v Mehiki (1968). Na svetovnih prvenstvih je Daneu osvojil še dve srebrni medalji (1963, 1967), na evropskih prvenstvih pa je bil trikrat srebrn (1961, 1965, 1969) in enkrat bronast (1963).

Daneu je kariero košarkarja začel 1949 v rodnem Mariboru in jo nato nadaljeval pri takratni AŠK Olimpiji, s katero je osvojil šest naslovov prvaka Jugoslavije. V državnem dresu je odigral 209 tekem, kariero pa je končal leta 1972.

V letu 2013 je to že tretje tovrstno priznanje slovenskemu športu. Za izjemne športne uspehe, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču ter navdih ljudem ga je prejela zmagovalka svetovnega pokala v alpskem smučanju Tina Maze, za prispevek k popularizaciji slovenskega športa in razvoj vrhunskega športa pa športno društvo Narodni dom.