Kot je danes za STA povedala predsednica občinske volilne komisije Mojca Pekolj, so v komisiji že potrdili vse vložene kandidature, sedaj pa so začeli s postopkom izdajanja odločb. V Trebnjem bo žrebanje za vrstni red kandidatov na volilni listi potekalo 21. septembra. Volitve bodo 9. oktobra, morebitni drugi krog pa 23. oktobra.

Kastelic je za funkcijo župana kandidiral že pred tremi leti na listi SDS, v drugem krogu volitev pa je dobil dobrih 44 odstotkov glasov. Tokrat bo nastopil kot neodvisni kandidat, kot podjetnik pa meni, da zelo dobro pozna razmere v občini. Povšič poudarja, da bodo pri vodenju občine Trebnje nujno potrebne spremembe, saj naj bi bili občani nad dosedanjim vodenjem občine zelo razočarani.

Vencelj je javnosti znan kot predsednik t.i. Civilne iniciative za umestitev avtoceste mimo Trebnjega. Njene smernice glede umestitve avtoceste so bile v nasprotju s prizadevanji vodstva občine, županja Marica Škoda (LDS) pa je zaradi nestrinjanja s potekom izgradnje avtoceste oz. sprejetimi rešitvami na tem področju maja odstopila.

Tudi v stranki DeSUS menijo, da so dovolj močni za prevzem funkcije župana v Trebnjem. Kot morebitni župan namerava Žnidaršič večjo pozornost nameniti doseganju soglasja med svetniškimi skupinami v občinskem svetu ter učinkovitejšemu črpanju evropskega denarja za lokalne potrebe. Zaletel ob tem vidi svojo prednost kot edini kandidat za župana, ki se zavzema za dolinsko varianto poteka avtoceste mimo Trebnjega, kar naj bi dosegli z referendumom.

Novak se zavzema za izvedbo že sprejetih investicijskih programov v občini, kot morebitni župan pa bi nadaljeval tudi aktivnosti okrog izgradnje avtoceste, kot jo zahteva občinski svet in občani Trebnjega. Poslanka v državnem zboru Uhanova pa se je ob predstavitvi svoje kandidature zavzela predvsem za ustanovitev visokošolskega središča v Trebnjem, kar naj bi posledično regiji zagotovilo velik gospodarski napredek.Pungartnik se je za kandidaturo odločil kot sedanji podžupan, ki so ga za vodenje občine po odstopu Marice Škoda do prehodnih volitev občinski svetniki podprli junija. Vsi kandidati se sicer zavzemajo za izpeljavo že zastavljenih projektov v okviru sprejetega proračuna, dokončanje izgradnje avtoceste, posodobitev zastarelega vodovodnega sistema ter ureditve sistema šolskega in predšolskega izobraževanja v občini, kar so trenutno tudi največji problemi trebanjske občine.