»S hitro in atraktivno igro vrniti gledalce v Stožice,« je ob predstavitvi moštva konec septembra v novinarske mikrofone enega od ciljev letošnje sezone obelodanil trener Olimpije Aleš Pipan. Po uvodnih nekaj tekmah je bil zaradi te izjave tarča posmeha, saj je bila igra Ljubljančanov tragikomična, obisk na tekmah pa žalostno skromen. Kritik ni manjkalo in kazalo je, da bo letošnja sezona zmajev klavrna. A štiriinpetdesetletni Celjan ni obupaval. Na treningih je še vedno skrbel, da je bilo delo trdo in kakovostno, hkrati pa je potrpežljivo čakal, da se bo zdravstveni karton izboljšal in da bodo predvideni nosilci ujeli veter v jadra. V zadnjih obračunih je to le dočakal, igra Olimpije pa je nenadoma postala sila učinkovita in predvsem zelo gledljiva. Od 5. novembra so zmaji na desetih tekmah dosegli osem zmag, vključno s sinočnjo v devetem krogu evropskega pokala proti Ulmu, ki jim je omogočila skok na prvo mesto v skupini C.

Prerojena Olimpija postaja očitno vse bolj všeč tudi zahtevni ljubljanski publiki, saj se je včeraj v dvorani Stožice zbralo največ gledalcev v letošnji sezoni, poleg tega pa po dolgih letih na košarkarske tekme znova zavijejo tudi Green Dragons. Dejstva, ki strokovno vodstvo in igralce zagotovo veselijo, a so ti z mislimi kljub vsemu bolj osredotočeni na delo na parketu. Z zmago prihodnji teden na gostovanju v Parizu bi dokončno osvojili prvo mesto v skupini, ob porazu Ulma proti Vareseju pa Ljubljančani niti ne potrebujejo uspeha v francoski prestolnici. A še pred tem jih v soboto v 12. krogu lige ABA čaka slovenski derbi v Novem mestu proti Krki.

Marsikdo je ob uspešnih igrah Ulma v letošnji sezoni evropskega pokala pogledal malo čudno, a so Nemci včeraj v Stožicah pokazali, za kako kakovostno moštvo gre. Od prve minute igre so se gostje zatekali k svoji klasični igri, ki temelji na metih od daleč in dobri obrambni igri. Vsako napako Ljubljančanov so znali kaznovati s košem, kar je na uvodu očitno nekoliko presenetilo košarkarje trenerja Aleša Pipana. Štiriinpetdesetletni Celjan je zato že v peti minuti zaukazal tesno pokrivanje po celotnem igrišču, s čimer je zadel v polno, saj so se Ljubljančani nasprotniku bližali in ga ob koncu četrtine tudi prehiteli, čeprav le za kratek čas. Ulm namreč še naprej ni odstopal od svoje igre, v obrambi pa je dobro ustavil trojico Gailius-Salin-Omić, ki je v prvih 20 minutah dosegla zgolj osem točk. Težave so Nemci gostiteljem povzročali tudi s tesnim pokrivanjem obeh organizatorjev igre, pri čemer se je razumljivo bolje znašel Cedric Jackson, ki je izkoriščal hitrost in nekajkrat lepo ušel svojemu čuvaju ter tako poskrbel, da so gostje ob polčasu vodili le z dvema točkama prednosti.

Olimpija je v drugi polčas vstopila veliko bolj odločno, kar se je hitro pokazalo tudi na rezultatu. Ta je bil v nadaljevanju ves čas na strani gostiteljev, prednost pa bi bila bržčas že v tretji četrtini precej višja, če Ljubljančani ne bi zgrešili kar nekaj odprtih metov. Ko se jim je v zadnjih desetih minutah odprlo, je bila nemška barka povsem potopljena.

»Videli smo dva različna polčasa. V prvem nismo bili razpoloženi v napadu, žoga ni stekla, nismo zadevali in bili smo v krču. Zato tudi tak rezultat in slaba slika. Drugi polčas je bil povsem drugačen. Bili smo bolj agresivni v obrambi, nismo dovolili odprtih metov, razen na koncu, ko je bilo že vse odločeno. Dobili smo samozavest v napadu, dosegli nekaj lahkih košev iz protinapadov in vse skupaj se je obrnilo. Dobro je, da se nismo preveč potrošili in smo enakomerno razdelili minutažo,« je po zmagi povedal trener Olimpije Aleš Pipan.

Ostala izida v skupini C: Asvel – Pariz 72:74, Varese – Valencia 62:94, vrstni red: Olimpija in Ulm po 7-2, Valencia 5-4, Asvel 4-5, Pariz 3-6, Varese 1-8.