Na največjem splavu v Sloveniji, dolgem 40 krat 20 metrov, nad gladino pa visokem tri metre, so postavili improvizirano košarkarsko igrišče, na katerem so se med seboj pomerile tri ekipe nekdanjih košarkarskih zvezdnikov Hrvaške, Italije in Slovenije.

Hrvati so premagali tako ekipo nekdanjega italijanskega reprezentanta Dina Meneghina (20:12) kot dolgoletnega slovenskega kapetana Raša Nesterovića (28:18). Slovenci so Italijo ugnali s 27:23. Za Slovenijo so sicer igrali Rašo Nesterović,  Slavko Duščak, Jaka Daneu, Goran  Jagodnik, Roman Horvat, Rado  Trifunović, Matjaž Smodiš, Marko  Milič, Darko Mirt in Slavko Kotnik. Kot trenerja Slovenije sta se pomerila Ivo Daneu in Peter Vilfan.

Pohvale organizatorjem

Odzivi udeležencev turnirja in ostalih prisotnih so bili polni hvale na račun organizatorjev. Dino Radja je povedal, da si ni nikoli predstavljal, da bo kdaj igral košarko na morju in da je bil odlično organiziran dogodek izjemna promocija Slovenije in evropskega prvenstva. Rašo Nesterović je pohvalil tako idejo kot izvedbo spektakla, pravkar upokojeni slovenski as Matjaž Smodiš pa je izpostavil zadovoljstvo ob snidenju s starimi prijatelji in dejstvo, da jih je večina še vedno za svoja leta v odlični fizični pripravljenosti.

Dogodek je bil nekaj povsem novega tudi za Žana Tabaka. »Na takem prizorišču, na splavu igram prvič. Nisem še igral na čem podobnem, le enkrat na Karibih sem igral košarko 3 na tri na splavu,« je povedal. Slovenski nekdanji reprezentant Roman Horvat je dogodek primerjal z žrebom predtekmovalnih skupin EuroBasketa v Postojnski jami: »Zagotovo je košarka na morju še večji presežek od tistega v Postojnski jami, čeprav je tudi tisti bil izvrsten. Raje pač igramo na soncu in za povrhu vsega še na morju. Organizacija enega in drugega pa je bila perfektna. Mislim, da niti nihče od ostalih košarkarjev, ki so dali še veliko več skozi, kot jaz sam, ni videl še česa podobnega, kot je igrišče na splavu in tribuna v obliki ladje in publika, ki na njej spremlja tekmo.«

Za konec je nekdanji italijanski zvezdnik Claudio Coldebella postregel s sporočilom za vse italijanske ljubitelje košarkarje, ki razmišljajo o tem, da bi obiskali Slovenijo: »Slovenija je domovina košarke, ta ideja za promocijo pa je fantastična. Eden od motov EuroBasketa v Sloveniji je, da košarko čutimo in mi tu lahko igro res vsi začutimo. Zagotovo se bom vrnil v Koper, da si bom na EuroBasketu ogledal tekme Italije. Navijačem Italije bi sporočil, da je to prelepo mesto. Poletje se bliža koncu, tu ga še lahko ujamejo, ljudje pa so zelo prijazni v tem delu Slovenije.«

Spektakel na morju je bil sicer zaprt za javnost, dogajanje so lahko z ladje Prince of Venice spremljali le redki izbranci.