Približno desetminutni posnetek, v petek ga je objavila spletna stran TMZ, je nemudoma sprožil val zgražanja po vsej državi. In čeprav je milijarder kasneje zatrdil, da izrečene besede na posnetku ne odražajo njegovega osebnega pogleda, je prepričal le maloštevilne.

»Zvočni posnetek, ki ga je objavil portal TMZ, je resnično žaljiv in skrb vzbujajoč. Celotnemu primeru želimo v najkrajšem možnem času priti do dna,« je že v soboto napovedal komisar lige Adam Silver.

Afera izzvala odziv Obame

Posnetek so sicer kritizirale številne organizacije za človekove pravice, navijači in košarkarji, izzval pa je celo odziv samega predsednika Združenih držav Barracka Obame, ki se te dni mudi na turneji po Aziji. Obama je Sterlingove besede označil za »neverjetno žaljive in rasistične,« ob tem pa dodal: »Ko nevedni ljudje skušajo reklamirati svojo nevednost, ti ni potrebno storiti prav veliko. Enostavno jim pustiš govoriti.«

Obama je še pristavil, da je incident dober pokazatelj, da se morajo Združene države še naprej soočati z zapuščino rasizma, suženjstva in segregacije, svoje sodržavljane pa pozval, naj bo kakršnakoli oblika diskriminacije tudi v prihodnje deležna njihovega ostrega odziva.

Magic Johnson: Za takšne izjave ni prostora v naši družbi in v ligi NBA

Čeprav še ni znano, ali je posnetek pristen oziroma na kakršenkoli način prirejen, so v znak protesta nestrinjanje s predsednikom izrazili tudi košarkaji LA Clippers. Ti so na ogrevanju pred današnjo tekmo proti Golden State Warriors na parket odvrgli zgornji del klubskih trenirk, kratke majice pa so imeli narobe oblečene, s čimer so zakrili klubski grb.

»Gre za zelo resno stvar,« je afero komentiral prvi zvezdnik Clippers Chris Paul, medtem ko je superzvezdnik Miamija LeBron James Sterligu dal jasno vedeti, da zanj v ligi ni več mesta.

»Bil sem resnično vznemirjen. Ne morete vedeti, kako zelo me je posnetek prizadel. Za takšne izjave ni prostora v naši družbi in v ligi NBA,« pa je za ameriško televizijsko hišo ESPN primer komentiral legendarni Magic Johnson.