Bili ste najboljši igralec turnirja Adecco, kar vas verjetno navdaja z zadovoljstvom.

To je najmanj pomembno. Bolj pomembna je naša igra, ki ni bila slaba, daleč od tega, čeprav je bilo še veliko napak. Kot smo rekli pred turnirjem, je bilo pomembno, da smo imeli energijo v igri. Predvsem zato, ker smo imeli pred turnirjem težke treninge. Trenirali smo vsako jutro, tudi na dan tekme. Čeprav smo bili utrujeni, se to na parketu ni poznalo. Najbolj pomembno je, da je energija bila prisotna na vseh treh tekmah. Je pa seveda lepo zmagovati in osvojiti turnir.

Na prvi tekmi s Kanado igra v obrambi ni bila dobra. Vam je selektor Jure Zdovc povedal kaj posebnega na to temo, saj ste nato nadaljevali bistveno bolje?

Ni mu bilo niti treba govoriti o tem, saj smo sami vedeli, da je 80 dobljenih točk preveč. Sami smo vedeli, da moramo igrati bolje v obrambi. Na naslednjih dveh tekmah smo dobili precej manj košev. Lepo je, da smo na vseh treh tekmah igrali dobro v napadu, predvsem zato, ker so noge težke. Verjamem, da bo na naslednjih tekmah še bolje.

Dobro vam je šel met. Ste morda celo preveč natančni glede na to, da so se priprave šele začele?

Morda. Presenetljivo dobro nam gre v napadu. Sisteme v napadu precej dobro izvajamo, zato prihajamo do odprtih metov. Ta element v igri moramo le še izpiliti in verjamem, da bomo še naprej zadevali.

Sisteme ste se zelo dobro naučili?

Ja in ne. Imamo še težave. Sisteme smo začeli postavljati pred enim tednom ali desetimi dnevi. Se še zgodi, da se izgubimo. Tiste napade, ki smo jih odigrali tako, kot je treba, pa smo končali z neoviranim metom. Le nadaljevati moramo v tej smeri.

Menda ste napade poimenovali po ameriških zveznih državah. Zakaj?

Le ena akcija je takšna, imenuje se Atlanta. Predvidevam, da je akcijo tako poimenoval Chris Thomas. Sicer imamo akcije razvrščene po številkah.

Čeprav ste rekli, da ni pomembno, kako ste igrali, je pomembno, da je poleg Gorana Dragića na poziciji organizatorja igre še nekdo v dobri formi.

Seveda sem zadovoljen, ampak smo vsi dobro igrali. Na vsaki tekmi je izstopal nekdo drug. Ta raznolikost bi znala biti adut na svetovnem prvenstvu, saj tekmec ne bo vedel, od kod lahko pričakuje največjo nevarnost. Imamo dvanajst in še več kakovostnih igralcev, kar bo eden naših glavnih adutov.

Raje igrate na poziciji ena ali dve?

Navadil sem se igranja na poziciji številka ena. Vedel sem, da bom v reprezentanci igral kot organizator igre. Vso sezono sem se pripravljal na to oziroma igral na tem položaju.

Ker vodite igro, je na vaših plečih večja odgovornost?

Zagotovo. Verjamem, da je biti organizator igre najtežji položaj v ekipi. Z enim očesom moraš gledati trenerja, z drugim pa ostale štiri igralce na igrišču. Je težko, vendar se s tem z veseljem soočim.

Potemtakem imate takšen sistem, da vam selektor med igro dirigira, katero akcijo odigrajte?

Ne, niti ne. V kakšnem trenutku pa si seveda selektor zamisli kakšno situacijo. V tistem trenutku moram videti Jureta Zdovca, če slučajno pride do tega.

Pričakovanja v Španiji bodo spet zelo velika. Ali vam misli že kaj uhajajo proti svetovnem prvenstvu?

Daleč je še do tekmovanja v Španiji. Čaka nas še veliko stvari. Najprej nas čaka turnir na Kitajskem. Pričakovanja so velika, to pač ni nobena skrivnost. Selektor je povedal, kakšen je naš cilj. Stojimo za tem. Na vsaki tekmi bomo skušali zmagati, pokazati vse, kar znamo. Zakaj pa nam na koncu ne bi uspelo?

Obstaja bojazen, da bi pot na Kitajsko zmotila ritem priprav in košarkarje utrudila?

Ne vem, to se lahko zgodi. Šest ur časovne razlike je veliko. Predvsem prvi dan marsikdo ne bo mogel spati. Toda ne nazadnje smo profesionalci. Sprijazniti se moramo s pogoji, ki jih imamo, ter odigrati po najboljših močeh.