Trije zaporedni porazi v državnem prvenstvu Olimpiji nikakor ne morejo biti v ponos. Kakšno je stanje v ekipi?

Trdo delamo še naprej in se dobro zavedamo, da nismo pokazali tistega, kar bi mogli. Hkrati je veliko drugih dejavnikov, ki so vplivali na slabe rezultate. Med drugim se nas drži tudi smola. Predvsem mladim fantom ves čas poudarjam, da morajo vsako tekmo odigrati stoodstotno in da te take stvari okrepijo za življenje in nadaljnjo kariero.

Po dveh visokih zmagah proti Rogaški in Zlatorogu ste doživeli poraz proti Hopsom. Kje se je zalomilo?

Z glavo nismo bili pri tekmi. Že na dan obračuna, ko sem prišel na jutranji trening, sem videl, da nekaj ni v redu. Prišlo je na dan, da imajo nekateri igralci težave, ki niso povezane s košarko. Že takrat zjutraj sem sam pri sebi pomislil, da se zna dogoditi, da vse skupaj ne bo izpadlo dobro. Če nisi stoodstotno prisoten z glavo pri tekmi, potem lahko izgubiš s komer koli. Predvsem pa to velja za naše moštvo, saj ne premoremo toliko talenta, da bi lahko brez prave priprave na vsako tekmo in popolne koncentracije zmagovali v državnem prvenstvu. Proti Hopsom večina nas ni imela urejenih glav.

Je na vse skupaj vplival tudi poraz v zadnjem krogu lige ABA proti Zadru?

Zagotovo. Vse skupaj se je obrnilo tako, da smo pred tekmo z Zadrom vedeli, da lahko z zmago obrnemo celotno sezono. Po vseh nesrečnih peripetijah in smolah s poškodbami v letošnji sezoni bi z zmago proti Zadru ligo ABA končali na sedmem mestu in si odprli pot v Evropo. Sledil je poraz v zadnjih trenutkih tekme, ki je vplival na vse, še močneje pa dan po tekmi, ko smo videli, da so nam šli na roko tudi ostali rezultati. Morda se noben od nas takrat ni zavedal, a te takšni porazi psihično dotolčejo.

Kaj natančno ste mislili s tem, da igralci niste imeli vse urejeno v glavah?

Na ta poraz z Zadrom in tudi na manjše finančne težave. Ni nam lahko, a tudi drugim ni. Vidim, da je pri Heliosu še mnogo težje, pa fantje normalno funkcionirajo. Poleg tega verjamem v upravo kluba, ki se trudi po najboljšim močeh, da bi se klub v prihodnje končno enkrat za vselej rešil dolgov. Ljudje, ki vodijo klub, so na pravi poti in zaupam v njih. Prihodnost kluba bo zagotovo lepša, kot je trenutno.

Pa so zamude pri izplačilih velike?

Sam sem bil v podobnih situacijah skoraj celotno kariero. Že prvič, ko sem bil pri Krki, se je ogromno zamujalo. Kasneje tudi pri Olimpiji in v tujini. V svoji celotni karieri sem bil redno plačan le pri Slovanu in nazadnje pri Krki. Kakšnega dotolče že to, da plača zamuja 20 dni. Drugi lahko gre mimo tega. Fantje so soočeni s takšnimi stvarmi, ki jih v življenju niso vajeni, še posebej tujci. Ko plačilo malo zamuja, si hitro misli, zakaj bi se pa sploh trudil, če klub ne izpolnjuje svojih obveznosti. Da glede na situacijo uspeš privabiti igralce na trening in da so pripravljeni maksimalno delati, je že veliko. Kljub vsemu pa to ostane v glavi, kar se predvsem nam hitro pozna.

Kako naprej? Na kocki je vseeno mesto v ligi ABA.

Situacija ni enostavna. Fantom govorim, da morajo ostati z glavo pri stvari. Če prideš na trening, potem pridi zato, da delaš. Drugače je bolje, da te ni, ker tako škoduješ celotni ekipi. Že danes (včeraj, op. p.) zjutraj na treningu sem opazil, da se je vzdušje popravilo. Na roko nam gre tudi to, da imamo šele v sredo naslednjo tekmo. Ta čas bomo lahko porabili za trdo delo in psihično pripravo. Soigralcem, ki imajo pred sabo še leta kariere, sem povedal, da se prek slovenske lige ne bodo prodali nikamor. Tak način razmišljanja mi ni všeč, a če ga že kdo ima, se samo s statistiko v slovenskem prvenstvu ne bo nihče prodal v večje klube. Se bo pa prodal, če bo pokazal, da se zna podrediti ekipi, da zna delati stvari, ki se v statistiki ne vidijo, in če bo lahko pokazal, da je bil nekje prvak. Tako sem denimo čestital soigralcu Alexu Stephesonu po tekmi s Krko. Igral je samo v tretji četrtini, ni dal niti točke, a se je boril, zapiral, skakal. To je pravi odnos.

Je odnos na relaciji igralci-trener še tak, kot mora biti?

Bolj ali manj je. Nekateri, predvsem mlajši, težje sprejmejo kritiko. Skozi celotno sezono fantom poskušam dopovedati, da je trener takšen, kakršen je, in naj ne jemljejo vsega, kar jim reče, preveč osebno in iz tega delajo dramo. Če bodo v prihodnosti naleteli na to, da bo njihov trener z območja nekdanje Jugoslavije, potem se morajo na to navaditi. Mi, ki smo s tega območja, smo vajeni, da je trener v glavnem stalno nervozen in vedno preklinja, a skoraj nikoli tega ne misli osebno. V žaru tekme ali treninga reagira na svoj način, saj so vpletene emocije. Mlajši igralci se med sezono v takšnih razmerah niso najbolje znašli. Zdaj pa že vedo, kako trener Pipan deluje. Da bi pa bile kakšne težave, to pa ne.

Še verjamete v naslov državnega prvaka?

Danes (včeraj, op. p.) so bile stvari drugačne, kar pomeni, da kot ekipa še nismo obupali. Je pa bilo po porazu s Krko veliko takih izrazov na obrazih, ki so kazali na to, da se je v nas naselil dvom. A zdaj sem dobil drugačen vtis.