O tem so se lahko včeraj znova prepričali tudi predstavniki medijev, ki so v Ljubljani v družbi reprezentantov preživeli del dneva. Dopoldan so si na Ježici skupaj z navijači ogledali trening, nato so imeli v uradnem hotelu eurobasketa 2013 Plaza v BTC novinarsko konferenco, sledilo je skupno kosilo in kasneje še sproščeni razgovori v avli hotela.

Nachbar ima desetletni reprezentančni status. Spominja se svojih začetkov. "V reprezentanci sem prvič zaigral leta 2003, nato pa so se zadeve s prihodom nove garniture ljudi na Košarkarsko zvezo Slovenije začele hitro spreminjati. Enostavno ni mogoče primerjati pogojev, ki smo jim imeli mi na začetku, in teh, ki jih imajo zdaj ti fantje. Spominjam se, da smo na začetku na priprave prišli s svojimi nogavicami, drese smo si morali še sami prati, zdaj pa je za vse poskrbljeno. Praktično niti spodnjic ne rabimo več prinesti s seboj. Pogoji, ki jih imamo, so primerljivi s tistimi v najboljših evropskih klubih," pravi Nachbar.

Napredek pohvalil tudi Nesterović

Napredek, ki ga je na tej ravni naredila slovenska košarkarska reprezentanca, je pohvalil tudi Nesterović, ki je svoj reprezentančni dres upokojil leta 2008: "Nekoč smo trenirali v slabo prezračenih dvoranah, potovali na tekme v neklimatiziranih avtobusih, se prevažali na neke nepomembne turnirje v Španijo tudi po deset ur ... Zdaj so priprave posvečene igralcem in ta reprezentanca ima zares vrhunske pogoje za delo."

Nachbar je na priprave prišel z zamudo, saj se je med tednom mudil v Barceloni, kjer bo preživel naslednji dve leti. Čeprav ga na zadnjem evropskem prvenstvu v Litvi ni bilo zaradi poškodbe, je navdušen nad zagnanostjo mladih igralcev in delom strokovnega štaba: "Opaziti je, da si vsi želimo narediti vrhunski rezultat. Medalja na EP bi bila izreden dosežek, vendar se je zanjo vredno potruditi in garati celo poletje. Navdušen sem bil, ko sem na tekmi proti Ukrajini videl, kako si ti mladi igralci želijo dokazati pred slovensko javnostjo in selektorjem Božidarjem Maljkovićem."

Imamo enega najboljših organizatorjev igre

Tudi o Maljkoviću Nachbar uporablja samo izbrane besede. "Pogovarjali smo se o spremembah, ki jih bomo vpeljali za to prvenstvo. Imamo namreč enega najboljših in najhitrejših organizatorjev igre na svetu, Gorana Dragića, in njegov potencial enostavno moramo izkoristiti. Drugi igralci mu bomo morali slediti, toda hitra igra ne sme postati brezglava, saj dobre reprezentance to hitro izkoristijo. Maljković nam je hkrati zabičal, da bo nepopustljiv pri obrambnem skoku, saj iz tu izhaja hiter prenos žoge v nasprotno polovico," pravi Nachbar.

Tako Nesterović kot Nachbar opažata, da košarka iz dneva v dan postaja pogostejša tema pogovorov med Slovenci. "Drugega tudi nisem pričakoval, saj so slovenski navijači že na preteklih prvenstvih pokazali, kako radi imajo to igro in reprezentanco. Ko je Slovenija dobila organizacijo evropskega prvenstva, sem najprej pomislil na navijače. To je v prvi vrsti nagrada za njih," pravi Nachbar.

"Do prvenstva se bo evforija stopnjevala, ko se bodo začele prve tekme, pa pričakujem pravo norišnico. Če bo Slovenija hkrati še uspešna na parketu, potem se nam obeta res lep september," pa dodaja Nesterović.