Košarkarsko prvenstvo bo zaradi prihoda velikega števila tujih navijačev, bilo naj bi jih okoli 25 tisoč, svojevrsten izziv ne samo za organizatorje, temveč tudi policijo. Kot je poudaril predstavnik slovenske policije Alojz Senčar, so se naši varnostni organi na dogodek začeli pripravljati že lani, navezali pa so tudi stike z varnostnimi organi tujih držav, Europolom ter Agencijo za vodenje operativnega sodelovanja na zunanjih mejah Evropske unije – Frontex.

Samo v prvem delu tekmovanja bo tako za varnost skrbelo 750 policistov, nekoliko manj pa jih bo nato v drugem delu prvenstva, ki bo potekalo v ljubljanskih Stožicah.

Poostrena varnost zlasti v navijaških conah

Varnost bo poostrena predvsem v navijaških conah, saj, kot je povedal Senčar, zaradi točenja alkoholnih pijač tam pričakujejo, da bo prihajalo do največjega kršenja reda in miru. Obenem je izrazil željo, da tekmovanje poteka v varnem, mirnem in športnem vzdušju, vse navijače pa pozval, da se vzdržijo neprimernega vedenja in nasilja ter na tekmo ne hodijo v alkoholiziranem stanju. V nasprotnem primeru bo osebam, čeprav bodo že imele kupljene vstopnice, lahko izrečen ukrep prepovedi udeležbe športnega dogodka.

Za varnost v dvoranah in njihovi okolici bo sicer skrbelo tudi okoli 500 varnostnikov, ki bodo obiskovalce pregledovali na dveh kontrolnih točkah. Navijačem bo v dvorano prepovedano vnašati orožje, pirotehniko, dežnike, plastenke, navijaške rekvizite kot so raglje in vuvuzele ter tudi hrano in pijačo. Vodja varnosti Milan Germ je med drugim tudi pozval, da v izogib gneči imetniki vstopnic na tekme pridejo pravočasno, pri tem pa uporabijo javni prevoz.

Na tekme z javnim prevozom

V Ljubljani bodo lahko vsi imetniki vstopnic tri ure pred in po tekmi lahko brezplačno uporabljali avtobuse LPP, dogovor pa je bil prav tako sklenjen s Slovenskimi železnicami, saj bodo vozovnice ob predložitvi vstopnice nekoliko cenejše. Usmerjanje preostalih obiskovalcev, ki bodo na tekme prišli z osebnim prevoznim sredstvom, pa se bo začelo že na avtocesti, saj bo več kot 200 tabel po vsej Sloveniji vodilo do parkirišč, pripravljenih za čas prvenstva.

Za tekme Slovenije na voljo še vedno nekaj vstopnic

Kljub temu da so karte za tekme slovenskih reprezentanc že zdavnaj pošle, pa so pri KZS razkrili, da bo nekaj vstopnic, ki sicer pripadajo Evropski košarkarski zvezi (Fiba Europe) vrnjenih in jih bo moč kupiti na dan tekme v prodajalnah Eventima pred dvorano. Število le teh ni natanko znano, saj se razlikuje glede na tekmo.

Za ogled dvobojev evropskega prvenstva v Sloveniji je sicer na voljo 445.000 vstopnic, želja organizatorjev pa je, da bi jih prodati 250 tisoč. Da prvenstvo ne bi prineslo izgube, finančni načrt predvideva prodajo vsaj 145 tisoč vstopnic, vodja prodaje vstopnic Aleš Pezdirc pa je izdal, da jih je trenutno prodanih 85 tisoč oziroma približno 2/3 želene količine.

Največje zanimanje poleg tekem slovenske izbrane vrste vlada na Jesenicah in v Kopru, pričakovano pa je prodaja občutno slabša za drugi del prvenstva in za četrtfinalne tekme, saj še ni znano, kdo (in kdaj) bo tam igral. Tudi zato bo prodaja teh vstopnic najverjetneje skokovito narasla šele med prvenstvom.