Če ljubitelji nogometa niso dočakali španskega "el clasica" v ligi prvakov, ga bodo vsaj košarkarski navdušenci. Drugič v zgodovini zaključnih turnirjev, londonski bo praznoval 25-letnico, se bosta udarila najhujša rivala s Pirenejskega polotoka. Hkrati bo to dvoboj ekipe z največ udeležbami na zaključnih turnirjih - 12 (Barcelona) - in moštva z največ naslovi evropskega prvaka - 8 (Real Madrid).

Nasproti bosta stala najboljša obramba evrolige (Barcelona) in najboljša skakalna ekipa evrolige (Madrid), obenem pa tudi dva slovenska reprezentanta, Erazem Lorbek ter Mirza Begić, in dve španski legendi Juan Carlos Navarro ter Rudy Fernandez.

Nekoliko manj zanimiv, vsaj na papirju, je prvi polfinale. Gre za ponovitev lanskega finala v Carigradu, ki so ga proti vsem napovedim dobili Grki s točko razlike. Olympiakos je tako četrta ekipa v zadnjih dvanajstih sezonah, ki ima priložnost ubraniti naslov, kar je nazadnje uspelo Maccabiju leta 2005.

CSKA je najboljša ekipa tega tisočletja po nastopu na zaključnih turnirjih. Od leta 2001 je manjkala le na dveh (2002, 2011), do naslova pa je prišla le dvakrat (2006, 2008).

London oziroma Velika Britanija bo prvič v zgodovini evropske košarke, ki sega v leto 1958, gostila najboljše ekipe stare celine. Očitno pa ne zadnjič, saj je evroliga že nakazala, da bo London najverjetneje gostil "final four" tudi prihodnje leto, kajti velika želja vodstva lige je, da britanska metropola sestavi košarkarsko ekipo.

Finale zaključnega turnirja bo v nedeljo ob 21. uri, tekma za tretje mesto pa ob 18.00.