Varovanci selektorja Jureta Zdovca so tako še drugič na Kitajskem izgubili proti pomlajeni oziroma B selekciji Rusije. To sta hkrati edina poraza Slovenije v dosedanjih sedmih prijateljskih tekmah v okviru priprav za nastop na svetovnem prvenstvu, ki se bo konca avgusta začelo v Španiji.

S sedmo tekmo je Slovenija vstopila v drugi del priprav oziroma zaključila prvo polovico pripravljalnih tekem. Po vrnitvi v domovino se bo reprezentanca znova zbrala 7. avgusta in priprave nadaljevala v Kranjski Gori. Od tam se bo odpravila v Kaunas, kjer bo od 16. do 18. avgusta odigrala naslednje tri tekme. Nato se bo predstavila še gledalcem v Stožicah, generalko pred svetovnim prvenstvom pa bo opravila na prizorišču predtekmovalnih bojev na Kanarskih otokih proti ZDA.

Po turnirju na Kitajskem bosta reprezentanco zapustila dva člana - imeni bo Zdovc sporočil na letalu za domovino, pridružila pa se ji bosta Goran Dragić in Erazem Lorbek, ki sta v tem času vadila po individualnem programu.

Slab zaključek tekme odnesel zmago

Za razliko od nastopa v prvem krogu tega turnirja, ko so slovenski košarkarji del krivde za poraz zvalili na utrujenost, časovno razliko ter podcenjevanje tekmeca, so tokrat za neuspeh krivi povsem sami. Tekmo so imeli praktično že dobljeno, nato pa so katastrofalno slabo odigrali zadnjih pet minut.

V 35. minuti in to potem, ko je Slovenija vodila večji del tekme, so imeli izbranci Jureta Zdovca prednost 65:57. Tri minute pred koncem je bilo še vedno 67:61. Rusija je v vodstvo prišla v zadnji minuti (67:68), Zoran Dragić je s črte prostih metov izenačil na 68, dve ključni napaki pa si je v zadnje pol minute privoščil Domen Lorbek. Najprej je slabo sprejel podajo Jake Klobučarja, nato pa je brez potrebe posilil met s strani. Rusi so slabo izvedbo Slovenije seveda ustrezno kaznovali in zasluženo prišli do naslova.

Zdovc: Ta poraz je nesprejemljiv

Zdovc po drugem porazu proti Rusom v nekaj dneh pričakovano ni bil najbolj zadovoljen.

"Tokrat sem veliko bolj razočaran kot po prvem porazu. Pričakoval sem težko tekmo, saj nam Rusi enostavno ne ležijo. So mlada in hitra ekipa. Celotno tekmo so se nam upirali in nas lovili. V zadnji četrtini smo imeli osem točk prednosti, pa smo, podobno kot na prvi tekmi, napravili preveč neumnosti. Izgovora za to ni. Prepričan sem, da se fantje zavedajo, da je ta poraz nesprejemljiv. Enajst izgubljenih žog ni veliko, a napravili smo znova osnovnošolske napake in zasluženo izgubili. Čestitke Rusom, ki so bili bolj motivirani. Naša ekipa je bila na drugi strani počasna, utrujena in bleda. Poraz je prišel ob pravem času. Zadnje tekme so pokazale, kje imamo težave v naši igri. V Kranjski Gori bomo delali na tem, da jih rešimo," je po porazu v finalu povedal slovenski selektor.

Lorbek: Rusi so imeli več želje in energije

Da si zmage v finalu Stankovićevega pokala Slovenija ni zaslužila, pa meni kapetan Domen Lorbek: "Tekme nismo odigrali tako, kot smo si zamislili. Že začeli smo slabo. Videlo se je, da imajo Rusi več želje in energije. Igrali so tudi boljšo obrambo. Zmage si nismo zaslužili. Poraz kljub vsemu ni kritičen, saj se še vedno nahajamo v fazi priprav. Do svetovnega prvenstva je še kar nekaj časa, je pa res, da bomo morali napraviti še veliko. Treba bo trdo trenirati in popraviti napake v igri."