Kljub drugačnim pričakovanjem sinoči ni padla odločitev o novem košarkarskem državnem prvaku. Navijači na tribunah v Novem mestu so bili pripravljeni na rajanje, a so imeli igralci Uniona Olimpije drugačne načrte. Tokrat so s pametno igro nadzorovali potek dvoboja, Krka pa nikakor ni našla pravega ritma in serija se znova seli v Stožice.

Novo mesto je včeraj živelo za košarko in kazalo povsem drugačno podobo kot v ponedeljek na prvem finalnem obračunu. Dvorana Leona Štuklja je bila to pot skoraj polna že pol ure pred začetkom dvoboja, ob uvodnem sodnikovem metu pa je pokala po šivih. Svoje so k odličnemu vzdušju dodali tudi navijači Olimpije, ki so na pobudo kluba napolnili avtobus in se odpravili podpirat svoje ljubljence. Trener Ljubljančanov Miro Alilović je bil po drugem porazu vidno razočaran, košarkarje pa poskušal zbosti z besedami, da v igri ne pokažejo dovolj srca, v upanju, da bo na tretji tekmi pri njih izzval reakcijo. To mu je tudi uspelo, predvsem pri najboljšem posamezniku Jaki Blažiču, ki na prvih dveh dvobojih v prvem polčasu ni blestel, tokrat pa je Krki že do glavnega odmora nasul 14 točk in poskrbel še za nekaj asistenc soigralcem. Da so gostje v Novo mesto pripotovali z nekoliko drugačnim odnosom, je bilo jasno tudi v 19. minuti, ko je Jasmin Perkovič burno odreagiral pri borbi za žogo med Sasujem Salinom in Urošem Lučićem. S Smiljanom Pavićem sta si na kratko skočila v lase, nato pa oba prejela nešportni osebni napaki. Na glavni odmor je Olimpija odšla s prednostjo devetih točk (42:33), kljub katastrofalnemu izvajanju prostih metov (12-4) in kar devetim skokom v napadu Krke, za kar pa Novomeščani Ljubljančanov niso znali kaznovati.

Nič kaj drugačen ni bil niti začetek drugega polčasa. Poleg Blažiča se je pri Olimpiji razigral še Perković, Ljubljančani pa so prvič v tokratni finalni seriji odlično preprečevali podaje Krke pod koš, zato so se gostitelji zatekali k neizdelanim metom za tri točke, ko pa je žoga le prišla do visokih igralcev, po večini ni našla poti v obroč zmajev. Gostje so tako kljub slabši igri v napadu in še naprej slabem izvajanju prostih metov ohranjali prednost, ki je po trojki Teema Rannikka ob izteku tretje četrtine znašala deset točk (55:45). Krka se je tako pred zadnjimi desetimi minutami znašla pred visoko oviro, a navijači v dvorani Leona Štuklja so še vedno verjeli v preobrat. Gnev so vse bolj pogosto stresali na sodniško trojico in tudi na tak način poskusili vliti dodatnih moči domačim košarkarjem, a brez uspeha. Novomeščani tokrat enostavno niso imeli svojega dne, saj so zgrešili marsikateri koš, ki ga v prvih dveh obračunih niso, nasproti pa jim je stala bolj preudarna Olimpija, ki je na vsak manjši nalet gostiteljev znala odgovoriti z novimi točkami.

»Ključno je bilo, da smo bili večino tekme zelo nesproščeni, živčni, nezbrani. Nismo bili osredotočeni na igro. Hoteli smo na silo priti do končnega cilja, a to ne gre. Na tak način ne moremo računati na uspeh. Smo pa do zdaj pokazali, da če se zberemo in igramo našo igro, smo neugodno moštvo. Pričakovanje konca sezone je bilo očitno preveliko breme za fante. Povedal sem jim, naj igrajo mirno in sproščeno, a ni šlo. Verjamem, da bo v Ljubljani drugače in da bomo izkoristili naše prednosti,« je mirno v novinarske mikrofone razlagal trener Krke Gašper Potočnik. Na strani Ljubljančanov ni bilo čutiti evforije po uspehu. Trener Miro Alilović se zaveda, da z eno zmago njegovi košarkarji niso naredili še ničesar. »V finalu iz tekme v tekmo igramo bolje. Po drugem porazu nam ni bilo lahko, saj smo imeli met za zmago. V dveh dneh se nam je psihološko uspelo dvigniti. Imeli smo sestanek, celo noč pa sem tuhtal, kaj naj rečem igralcem. Očitno mi je uspelo,« je povedal Alilović, ki besed za dvig morale v moštvu ni želel izdati.