Košarkarji s Floride v konferenčnem finalu zagotovo niso pričakovali tako trdovratnega upora tekmecev iz Indianapolisa, na koncu pa so njihov odpor zlomili šele v sedmi tekmi. "Indiana je bila več kot dostojen tekmec, tudi njim gre čestitke. Na koncu je odločala ena tekma, tega smo se zavedali in tako tudi igrali. Opravili smo delo, kot smo morali. Koliko tekem smo igrali, bo pozabljeno, važno je, da smo v finalu. Fantastično je, da bomo imeli spet priložnost osvojiti šampionski prstan," je dejal najboljši mož na današnjem dvoboju v American Airlines Areni v Miamiju in najbolj koristen igralec (MVP) rednega dela letošnje sezone LeBron James.

Dosegel je 32 točk, med drugim je zadel 15 od 16 prostih metov, medtem ko je njegov soigralec Dwyane Wade 21 točkam dodal še devet skokov in odigral svojo najboljšo tekmo v seriji. Pri gostih je Roy Hibbert dosegel 18, David West 14 in George Hill 13 točk. "Odločale so izkušnje. V zadnji tekmi so nam očitali pravo lekcijo, poznalo se je, da so že bili v takšnih položajih. Z odlično obrambo so nas povsem uničili, njihov napad pa tako ali tako ni bil nikoli vprašljiv," je razloge za prepričljiv poraz iskal trener Indiane Frank Vogel. Gosti so sicer dobili le prvo četrtino, v kateri so največ vodili za šest točk (12:6) že v drugi pa si domači priigrali visoko prednost, ki so jo brez težav zadržali do konca.

Miami se bo v velikem finalu pomeril s San Antoniom, ki je doslej štirikrat osvojil najmočnejšo košarkarsko ligo na svetu. Teksaška ekipa je zadnjič v finalu nastopila leta 2007, ko je zanesljivo s 4:0 v zmagah premagala Cleveland, za katerega je tedaj igral zdaj ključni mož vročice - LeBron James. "Čaka nas še en izenačen obračun. San Antonio je dobra, disciplinirana in dobro vodena ekipa z veliko dobrimi posamezniki, ki bodo nekoč zagotovo v Hiši slavnih," napoveduje James, ki je s svojo ekipo v rednem delu sezone dobil obe medsebojni tekmi z ostrogami.