"Če bo selektor presodil, bom poleti igral skupaj z mojimi kolegi iz reprezentance," je sporočil 28-letni košarkar moštva lige NBA Memphis Grizzlies. Gasol je sicer najprej okleval ter je skoraj sledil zgledu brata Paua, ki ga v Sloveniji zaradi okrevanja po manjšem operativnem posegu ne bo.

Selektor španske izbrane vrste Juan Antonio Orengo bo tako v Sloveniji lahko računal na vsaj enega od bratskega dvojca, čeprav ima še vedno kar precej razlogov za skrbi. Pau Gasol je bil eden ključnih igralcev španske reprezentance, s katero je leta 2011 osvojil evropsko prvenstvo, lani na olimpijskih igrah v Londonu pa skupaj z bratom Marcom naslov podprvaka.

Vprašljiva pa sta tudi še dva nosilca španske igre Juan Carlos Navarro in Felipe Reyes, ki je slovo od reprezentančnega dresa napovedal že kmalu po koncu olimpijskih iger v Londonu 2012.

Španija bo sicer septembra na EuroBasketu 2013 nastopila v izjemno zahtevni predtekmovalni skupini C v Celju, kjer se bo pomerila s Slovenijo, Hrvaško, Gruzijo, Poljsko ter Češko.