Pred slovensko košarkarsko reprezentanco so prvi pomembnejši preizkusi. Če sta bila pripravljalna obračuna proti Ukrajini in Makedoniji bolj namenjena razbitju monotonosti, bo turnir Skupine Laško, ki bo od danes do nedelje v Celju, že nekoliko bolj razkril moč izbrane vrste. Slovenija se bo drevi ob 20.45 najprej pomerila z Latvijo, jutri ob isti uri s Srbijo, v nedeljo ob 20.15 pa še s Turčijo.

Reprezentanca je od torka naprej vadila v Zrečah, s prizadevnostjo igralcev pa je selektor Božidar Maljković še naprej izredno zadovoljen. Na treh prihajajočih obračunih bo možnost za igranje ponudil vsem petnajstim igralcem, hkrati pa opozoril, da rezultat še vedno ne bo v ospredju. »Naredili bomo nov korak h končnemu cilju, ki je, da na evropsko prvenstvo prispemo v najboljši možni pripravljenosti. V Celju bomo preizkusili določene taktične različice, številne pa bodo ostale skrite,« pravi selektor, ki ga veliko število tekem v pripravljalnem obdobju ne moti. Časa za delo je po njegovem mnenju dovolj, prostega dopoldneva pa svojim igralcem ne bo namenil niti na dan tekem, saj jih tako danes kot jutri in v nedeljo čakajo dvourni treningi. »Navaditi se moramo na naporen ritem, ker bo tako tudi na evropskem prvenstvu. Žal mi je, da ne moremo imeti 14 igralcev v moštvu, a to je že stara tema.«

Maljković pričakuje v Celju boljšo igro kot proti Ukrajini in Makedoniji. »Igrali bomo proti močnim nasprotnikom. Latvija zna biti presenečenje prvenstva, Srbija je oslabljena, a je vedno izredno kakovosten in nevaren nasprotnik, Turki pa so svetovni podprvaki,« ocenjuje enainšestdesetletni Srb, ki bo tokrat svoje moštvo na vsako tekmo že nekoliko bolje pripravil. »A vseeno ne tako podrobno kot kasneje na evropskem prvenstvu.«

Proti Latviji, Srbiji in Turčiji bo imel Maljković na razpolago aduta več v Boštjanu Nachbarju. Triintridesetletni novopečeni član Barcelone se v reprezentanci dobro počuti, a priznava, da se njegov izostanek na prvem tednu priprav pozna. Tako osebno ne pričakuje, da bo na turnirju prikazal veliko. Predvsem si želi, da bi čim bolje spoznal sistem igre in akcije, z izkušnjami in lastnim videnjem dogodkov pa bo poskušal pomagati mladim. »Moje dobre igre bodo prišle na površje na koncu priprav. Tako je tudi prav,« pravi Boki, ki je s soigralci od torka v Zrečah popravljal podrobnosti v igri, poleg tega pa so skrbeli tudi za dvigovanje fizične pripravljenosti. »V napadu smo se osredotočali predvsem na uigravanje akcij, dodali pa smo tudi nekaj obrambnih različic. Predvsem moramo biti agresivni, kar se je pokazalo že na prvih dveh tekmah, in nekoliko manj brezglavi ter bolj organizirani.« Ocenjuje, da je moštvo trenutno na 20 do 30 odstotkih pripravljenosti. »Ogromno imamo še za postoriti. Postavili smo osnove napada in obrambe, zdaj pa prihaja na vrsto grajenje iz treninga v trening. Imeti moramo občutek, da napredujemo. Čutiti, da smo naredili korak naprej. Temelji so postavljeni, zdaj pa je treba delati na podrobnostih. Na trenutke smo videti kar dobro, imamo pa še veliko rezerv,« priznava.

O nasprotnikih, ki jih čakajo na turnirju v Celju, se za zdaj še niso pogovarjali. Je pa Nachbar tako kot Maljković izpostavil, da je prvi nasprotnik Latvija nevarno moštvo, ki zna na evropskem prvenstvu presenetiti. »Pravi test ob pravem času,« še doda in potrdi selektorjeve besede, da rezultat trenutno še ni prvotnega pomena. »Veliko bolj je pomembna igra in kaj počnemo na parketu. Če bo to posledično vodilo v zmage, odlično. A v prvi vrsti želi trenerski štab preizkusiti, kako igralci v določenih trenutkih funkcioniramo, kdo s kom dobro igra, katere akcije so v redu in katere ne. Ko bo prišlo evropsko prvenstvo, bo to vse utečeno. Si pa želimo uspehov. Po zmagi je veliko lažje iti naslednji dan na trening. Ima pa vsaka stvar dve plati, saj te zmage lahko hitro uspavajo,« je posvaril Nachbar.

Spored turnirja Skupine Laško, danes ob 18. uri: Srbija – Turčija, ob 20.45: Slovenija – Latvija, jutri ob 18. uri: Turčija – Latvija, ob 20.45: Slovenija – Srbija, nedelja ob 17.30: Srbija – Latvija, ob 20.15: Slovenija – Turčija.