Cesto od Vidošičev proti Kamanju je pred tridesetimi leti vzdrževala metliška Komunala, potem pa je bila prepuščena sama sebi. Krajani, ki imajo tukaj vinograde, so sklenili sami s svojim denarjem popraviti cesto in jo asfaltirati. Leta 1995 je bil objavljen javni razpis za prenovo cest, ki peljejo proti državni meji in cesta proti Vidošičem je bila edina, s katero so v metliški občini uspeli na tem natečaju. Denar za prenovo zagotavlja država, veljala pa bo štirideset milijonov tolarjev.

Stara cesta je bila široka zgolj dva metra, po prenovi pa bo široka kar štiri metre, ker pač morajo biti tako široke ceste, ki vodijo proti državni meji. Cesto od Drašičev do Vidošičev in naprej proti državni meji bodo gradili v treh etapah. Sedaj gradijo srednji del. "Zdi se mi, da ne delajo tako, kot bi morali. Eno je načrt na papirju in nekaj povsem drugega potem v naravi. Projekt so enkrat že morali popravljati. Nam, ki smo odvisni od te ceste, se zdi, da bi kazalo še marsikaj popraviti, vendar so nam sporočili, da so enkrat že spreminjali načrt, da je revizijska komisija načrt potrdila in da moramo, če želimo spremembe, vsak naslednji poseg plačati sami. Po načrtih naj bi prenovljena cesta vodila do moje zidanice, ker pa je zmanjkalo nekaj denarja, bo dobrih petdeset metrov ceste neasfaltirane. Ta del je že imel asfaltno prevleko, ampak so jo odstranili. Zato zahtevam, da mi asfalt položijo do zidanice," je povedal znani vinogradnik Jože Mavretič , oče nekdanje slovenske vinske kraljice.

Jože Mavretič je nezadovoljen tudi zaradi tega, ker je projektant na enem mestu načrtoval cesto z ovinkom devetdeset stopinj, na katerem avtobus ne bo mogel zavijati navkreber, pravi. Vinogradniki, ki imajo vinograde ob cesti, so presenečeni, ker so graditelji cesto dvignili kar za dober meter, zato imajo sedaj težje dostope do svojih vinogradov.

Cesta bo zagotovo dobrodošla za oživitev turizma v tem najvzhodnejšem delu Bele krajine, ki leži na nadmorski višini 360 metrov. Vendar bo potrebno preživeti letošnjo trgatev, ki bo, kot pravijo, v Beli krajini tako slaba, kot je že dolga leta ne pomnijo. Suša je že hudo načela grozdje in mnogi se sprašujejo, ali bodo letos sploh kaj trgali.