Košarkarji Krke so le še zmago oddaljeni od novega naslova državnega prvaka. V drugi tekmi finala lige Telemach v dvorani Stožice so nadigrali Union Olimpijo in povedli z 2:0 v zmagah. Za končno slavje Novomeščani potrebujejo le še eno zmago, ki jo lahko dosežejo že v petek ob 20. uri pred domačimi gledalci v dvorani Leona Štuklja.

Krka ima hkrati priložnost, da prvič v zgodovini pomete z Unionom Olimpijo in slavil s skupnim izidom 3:0 v zmagah. V dosedanjih enaindvajsetih finalih državnih prvenstev Slovenije se jih je le devet končalo s tako imenovano "metlo". Vselej so jo imeli v rokah košarkarji Uniona Olimpije, tudi v letih 2001 in 2002, ko so v finalu pospravili s Krko.

Od tedaj so se časi precej spremenili. Union Olimpija je bila v zadnjih desetih letih petkrat državni prvak, nazadnje v sezoni 2008/09, enkrat Helios in štirikrat Krka. Novomeščani so torej le korak oddaljeni od četrtega zaporednega naslova in šestega v zgodovini kluba.

Krka vse do končnice nadzorovala potek igre

Čeprav je Krka praktično vseh štirideset minut nadzorovala potek igre, je odločitev o zmagovalcu padla šele v dramatični končnici. Novomeščani so v zadnjih štirih minutah skoraj zapravili deset točk prednosti (63:73) in v zaključku trepetali za zmago. Union Olimpija je namreč do konca pritiskala in stiskala tekmeca ter v zadnjem napadu celo prišla do priložnosti za zmago. V zadnji minuti sta ekipi skupno dosegli kar dvanajst točk.

Ko je Matjaž Sodiš 57 sekund pred koncem povedel Krko v vodstvo za sedem točk, je bil zmagovalec praktično odločen. A v desetih sekundah je Union Olimpija dosegla pet točk in prišla na 74:76. Nato je trojko zadel Jaka Klobučar in Krko znova oddaljil na pet točk, takoj za tem pa je za novo razburjenje poskrbel Jaka Blažič. S trojko je Union Olimpijo 20 sekund pred koncem znova pripeljal na minus dva. Krka je v nekaj sekundah izgubila žogo in Union Olimpija je imela kar naenkrat priložnost za podaljšek oziroma zmago. Stvari je v svoje roke vzel Blažič in v zadnji sekundi zgrešil trojko z zmago.