Za slovenske košarkarske reprezentante je konec dopusta. Potem ko so lani na noge dvignili Slovenijo na domačem evropskem prvenstvu, bodo nekaj podobnega skušali narediti letošnjega septembra, le da tokrat v Španiji in na svetovnem prvenstvu (med 30. avgustom in 14. septembrom). Včeraj se je enajst od šestnajstih košarkarjev zbralo v Ljubljani, od koder so se z reprezentančnim avtobusom (poimenovali so ga #junakimobil) odpravili v Zreče, kjer bodo opravili prve teste in treninge, nato pa priprave nadaljevali v Rogaški Slatini, kjer jih v četrtek čaka prva tekma v okviru pokala Adecco, v petek bodo v Murski Soboti igrali še proti Gruziji, v soboto pa spet v Rogaški Slatini proti Ukrajini. Edo Murić je v teh dneh še v ZDA, kjer sodeluje na poletni ligi NBA, ekipi se bo pridružil čez nekaj dni.

Selektor Jure Zdovc je med nastopom pred diktafoni deloval mirno, tudi ob težavah s poškodbami ni deloval zaskrbljeno, njegovo razmišljanje gre namreč v smer, da je vsakega posameznika mogoče nadomestiti in predvsem, da je na prvem mestu ekipa, ki se ji bodo morali vsi brez izjeme podrediti, kar je poudaril tudi tokrat. Največ pomembnih vprašanj se poraja zaradi poškodbe Erazma Lorbka. Za košarkarjem Barcelone ni najboljša klubska sezona, za kar imajo veliko zaslug kronične težave s koleni. Pred časom je šel na operacijo, poškodba pa še ni zaceljena. Hodi na terapije, zato ga včeraj ni bilo v Ljubljani, ampak se je ekipi pridružil v Zrečah. Med pripravami bo redno obiskoval terapije, treniral bo po prilagojenem programu. Zdovc je povedal, da glede na telefonski pogovor z njim pričakuje, da bo z vso obremenitvijo treniral ob 15. avgusta ali kakšen dan prej. Seveda pa vedno obstaja nevarnost, da bi reprezentanca ostala brez kakšnega košarkarja, še posebno v Lorbkovem primeru, ki naj bi bil nosilec igre pod košem. »Erazem je toliko izkušen košarkar, da ve, kaj mu prija. Prilagajali se mu bomo in našli rešitev, da ne bo manjkal pri taktičnem delu priprav,« je dejal Jure Zdovc in prisotne spomnil, koliko težav je imela Slovenija s poškodbami leta 2009, a je takrat reprezentanco vseeno pripeljal do četrtega mesta na evropskem prvenstvu na Poljskem. Tako tudi tokrat ni zaskrbljen. Če kakšen od košarkarjev ne bo mogel igrati, bo alternative poiskal v drugih, mlajših košarkarjih, ki jih glede na dolgoročni plan uvaja v moštvo. Tudi na teh pripravah jih bo nekaj. Iz reprezentance B je vpoklical Luko Lapornika, Mateja Krušiča, Mateja Rojca in Mitjo Nikoliča, še enega ali dva bo iz ekipe do 20 let, ki se meri na evropskem prvenstvu.

Prvi del priprav bo namenjen ravno mlajšim košarkarjem, ki se bodo lahko dokazovali tudi na Kitajskem na turnirju v Luojangu (od 31. julija do 4. avgusta), kamor ne bosta odpotovala Goran Dragić in Erazem Lorbek, prvi imeni reprezentance. Zdovc je napovedal, da bodo priprave nekoliko drugačne kot leta 2009. Takrat je bilo več poudarka na nabiranju kondiciji zunaj dvorane, zdaj bodo že na začetku več časa posvetili piljenju forme v dvorani. »Od začetka bomo šli na polno. Prav veliko časa ni, nekatere reprezentance so že začele priprave. Sicer pa ni pomembno, kaj delamo, ampak kako,« je dejal selektor in dodal, da se med treningom v dvorani razvija povsem drugačne vrste kondicija kot med tekom ali delom v fitnesu.

Zdovc bo tudi tokrat ostal zvest načinu igre, ki jo navijači poznajo. Poudarek bo na obrambi, v skladu s tem je tudi izbiral mlade košarkarje, ki jih je oziroma jih bo vključil v delo z reprezentanco. Obramba bo osnova za napad, kjer bo prav gotovo največ odvisno od virtuoza Gorana Dragića, Erazma Lorbka, če bo zdrav, in tudi mladih sil, ki pokajo od moči in želje po dokazovanju. Slovenija bo odigrala štirinajst pripravljalnih tekem, na sedmih pa naj bi bila v popolni postavi. »To je več kot dovolj. S klubi sem imel po šest pripravljalnih tekem, pa smo sezono začeli fantastično. Več je tekem, več je možnosti za poškodbe, več razkriješ, igralci se lahko zasitijo. Na svetovno prvenstvo morajo priti lačni,« je dejal. In polni zmagovalne miselnosti. S to Zdovc prav gotovo nima težav. Za cilj je postavil polfinale, kar bi bil največji uspeh v zgodovini slovenske reprezentančne košarke. »Igralci morajo od prvega dne vedeti, da so cilji visoki. Zmagovalna miselnost je zelo pomembna. Vedeti morajo, da so sposobni premagati vsakega tekmeca. Če imaš takšno miselnost, lahko prideš daleč,« je sklenil selektor.

Priprave bodo začeli: Jure Balažič, Jaka Blažič, Goran Dragić, Zoran Dragić, Jaka Klobučar, Matej Krušič, Luka Lapornik, Domen Lorbek, Erazem Lorbek, Edo Murić, Mitja Nikolič, Alen Omić, Klemen Prepelič, Matej Rojc, Uroš Slokar in Miha Zupan.