Maribor je po petem krogu zasedel vodilni položaj, na katerega je sicer najbolj vajen zadnjih pet let. Za vrat mu diha Koper, ki je z zmago proti Olimpiji dokončno potrdil kandidaturo za vrh. Na visoki uvrstitvi računata še Primorje, ki zaradi kratke klopi že kaže prve znake popuščanja, in Publikum, ki se mora boriti za vrh glede na igralsko zasedbo. V sredini sta presenetljivo visoko novinca Šmartno in Triglav, medtem ko je Olimpija po neodločnosti klubskega vodstva v prestopnem roku znova padla v povprečje, ki pa v prestolnici nikogar ne zanima. Korotan je načrtoval, da bo višje, na dnu pa so po napovedih Domžale, Mura, Rudar in Gorica, ki jih čaka veliko dela, da bodo popravili številne napake, ki so jih naredili v kadrovanju v minulih mesecih, ko so tudi zelo znižali predračune. A reševanje kože v paniki bo vse skupaj zelo podražilo.

Maribor je rutinirano zmagal v Ajdovščini, ker gostitelji enostavno niso imeli pravih zamenjav za poškodovane Mitrakovića, Mlakarja in Ribariča. "Vijoličasti" so začeli zmagovati, ko je trener Ivo Šušak, tudi po prijateljskem nasvetu nekaterih mariborskih novinarjev, zamenjal vloge nekaterim igralcem. To pomeni, da je izkušenega Balajića postavil na "libera", Šnofla pa z mesta šefa obrambe na desni bok.

Če sklepamo po obisku navijačev, prvo slovensko nogometno mesto postaja Koper, ki je zadnjih deset let nihal med prvo in drugo ligo. Na Bonifiki so sestavili solidno igralsko zasedbo z ambicioznimi trenerjem Branetom Oblakom , ki pa za napredek nujno potrebuje pomožna igrišča za treninge in predvsem žaromete za nočne tekme. Koprčani so tokrat s fanatično borbenostjo premagali Olimpijo, ki je imela sicer kar uro igralca več. Koper je bil ob zmedeni ljubljanski obrambi, v kateri se je zelo poznala odsotnost poškodovanega Ošlaja, najbolj nevaren, ko je vratar brcnil žogo čez sredino igrišča. Ljubljančane je znova pokopala naivna napaka v obrambi (za kakovostnega "libera" za Bežigradom nimajo denarja) in velika neučinkovitost, v kateri je prednjačil napadalec Komar, ki je tipičen primer zgrešenega nakupa za Bežigradom. Rumeno-modri torej ostajajo strup za Olimpijo, ki na Bonifiki v samostojni državi še ni zmagala. Koprčani sicer še nimajo kadrovske zasedbe za naslov prvaka, a ob ambicioznem predsedniku Borisu Popoviču se bo to kmalu zgodilo. Še zlasti, če se bo naslonil na izjemno široko bazo kakovostnih igralcev v regiji in mu največji upi iz mladinskih reprezentančnih selekcij ne bodo za drobiž odhajali čez mejo v Italijo.

Publikum se je veliko bolj, kot so pričakovali, namučil z Rudarjem. Celjanom je uspel sanjski preobrat z režiji 19-letnega Jugoslovana Čadikovskega, potem ko so zaostajali že z 0:2. Velenjčani se niso uspeli rešiti niti s klasičnim bunkerjem in se jezili na sodnike. A najprej morajo pomesti pred lastnim pragom, saj prava profesionalna ekipa ne zapravi prednosti dveh gol v dobre pol ure. Uprava "knapov" upa, da bo obramba postala trdnejša in urejena s prihodom reprezentančnega "libera" Marinka Galića . Igralci si sicer želijo kakovostnega soigralca, manj pa so navdušeni, nekateri celo ljubosumni, ko slišijo nepreverjene govorice, koliko bo Galić v Velenju, kjer so se poleti odločili za znatno znižanje proračuna, zaslužil, saj je zanj znano, da ne igra za kikiriki.

Novinca v ligi sta izbojevala pomembni zmagi proti neposrednima tekmecema v boju za prvoligaško preživetje. Šmartno je proti Muri že zapravilo prednost 2:0, a nato še zmoglo moči, da je zabilo zmagoviti gol. Trener Drago Kostanjšek krpa zasedbo z igralci, ki jih ima, marsikateri nasvet pa mu podeli tudi prijatelj Bojan Prašnikar. Mura živi v pričakovanju preobrata, ki naj bi ga prinesel novi trener Luka Bonačić . A to še zdaleč ne bo poceni, saj bo novi trener zahteval tudi kopico okrepitev, kar pomeni, da znova ne bo prostora za nadarjene prekmurske fante. Bojeviti Kranjčani so zamudili lepo priložnost, da bi napolnili mrežo Gorice, kjer nekateri igrajo le zato, ker boljših ni, sicer ne bi mogli nastopati na sicer že tako kakovostno skromni slovenski sceni. Gorica plačuje davek razprodaji moštva po lanski sezoni in brez okrepitev se ji obeta selitev v drugo ligo. Po porazu v Kranju je odstopil trener Filip Mendaš in do nadaljnega bo prvo ekipo vodil dosedanji pomočnik Pavel Pinni.

Domžale so očitno strup za Korotan. Najprej so izločile Korošce v pokalni tekmi, v nedeljo so pobrale še vse tri prvenstvene točke. V bojeviti tekmi je odločil en gol, saj koroški napadalni dvojec Kmetec - Vidojević očitno še ni v pravi formi, zato so gledalci na Prevaljah žvižgali. Domžale očitno premeteno razporejajo moči, saj vso energijo in sposobnosti usmerijo v tekme s sebi enakovrednimi, medtem ko se z uspehi proti favoritom lige ne obremenjujejo.

Med tednom bodo spet tekme v evropskih pokalih. V evropskem pokalu UEFA bodo povratne tekme predkroga. Gorica bo v četrtek doma gostila Šafo (prva tekma se končala 0:0), Olimpija bo v Bakuju proti Šafi branila prednost 4:0.

Trener Domžal Borče Sredojević (levo) je bil seveda zadovoljen po zmagi na Prevaljah, kjer je v taktičnem boju porazil Miloša Šoškića. (Foto: Tomaž Skale)