Najboljši strelec zadnje tekme je bil Miamijev zvezdnik LeBron James s 37 točkami in 12 skoki, ki je drugič zapored prejel tudi priznanje za najkoristnejšega igralca finala NBA.

Pri San Antoniu je bil na sedmi tekmi najbolj razpoložen Tim Duncan s 24 točkami, ki pa je zapravil eno zadnjih priložnosti za svoje moštvo, ko je 50 sekund pred koncem tekme pri zaostanku za dve točki (90:88) zgrešil izpod koša, v naslednjem napadu pa je James zadel in potrdil zmago Miamija, San Antonio pa je ostal pri štirih naslovih prvaka. Nespremenjeno je ostalo tudi dejstvo, da od leta 1978 še nobeni gostujoči ekipi v finalu ni uspelo dobiti sedme tekme.

Pri Miamiju presenetil Battier, pri San Antoniu odpovedala Parker in Green

V moštvu vročice je poleg James dobro predstavo prikazal tudi Dwyane Wade (23 točk, 10 skokov), skriti adut iz rokava Erika Spoelstre pa je bil tokrat Shane Battier, ki je iz osmih poskusov zadel šest metov za tri točke in z 18 točkami nadomestil izostanek točk Miamija s strani Chrisa Bosha in Rayja Allena, ki tokrat nista dosegla niti točke.

Pri ostrogah sta se ob »neuničljivem« Duncanu na zadnji tekmi sezone izkazala še Kawhi Leonard (19 točk. 16 skokov) in Manu Ginobili (18 točk), zatajila pa sta Tony Parker (10 točk ob metu 3/12 in 4 podaje) in Danny Green, ki je na prvih petih tekmah finala blestel z natančnim metom od daleč, tokrat pa je podobno kot na šesti tekmi odpovedal (5 točk, met 1/12).

Kralj James Miami vpisal v zgodovino ob bok najboljšim klubom

Miami se je pridružil peščici klubov v ligi NBA, ki so osvojili zaporedna šampionska naslova, nazadnje je to v sezoni 2009-10 uspelo košarkarjem Los Angeles Lakers. Miami je sicer osvojil svoj tretji naslov, prvega so si nadeli po sezoni 2005-06.

Med zaporednimi nosilci krone so tudi moštva Boston Celtics, Chicago Bulls, Detroit Pistons in Houston Rockets ter predhodnik Los Angeles Lakers - Minneapolis Lakers.

Ključni mož velikega finala je bil James, ki je šele kot tretji igralec dvakrat zapored prejel lovoriko najkoristnejšega igralca finala, to je pred njemu uspelo slovitima Billu Russellu in Michaelu Jordanu.

»Sem LeBron iz Akrona v Ohiu«

"Pred začetkom sezone sem garal, da bi še izboljšal svoje predstave pod obročema, v to sem vložil veliko truda, zato je zelo težko opisati, kako se v tem trenutku počutim ob vseh teh dosežkih. Je nekaj vrhunskega. Ostal sem brez besed. Sem LeBron James iz Akrona v Ohiu. Tukaj niti ne bi smel biti. Vsakič, ko pridem v slačilnico, vidim svojo majico s številko 6 in imenom na njej in se počutim blaženega, zato se niti najmanj ne oziram na to, kaj drugi govorijo o meni. Nimam nobenih skrbi," je po osvojenem še drugem šampionskem prstanu z Miamijem vrelo iz 28-letnega Jamesa.

Poroka bo za Jamesa še zabavnejša

"Pred tremi leti sem se pravilno odločil, ko sem prišel v Miami. Zdaj imamo dva naslova. Smo neverjetna ekipa, odlično se razumemo in znamo se pobrati iz kriznih trenutkov. Na šesti tekmi smo se izvlekli po zaostanku petih točk pol minute pred koncem. Lani sem imel le dva tedna počitnic, letos si bom vzel daljši oddih. Če ne bi bilo prstana, bi poroko najbrž kar odpovedal, tako pa bo še zabavnejša," je še pripomnil James.

"Je najboljši košarkar na Zemlji. Upam, da mu bodo zdaj tudi drugi dali priznanje in da o tem ne bo nobenih dvomov," je Jamesa pohvalil soigralec Shane Battier.

Slavje na ulicah trajalo vse do jutra

Čeprav se navijači Miamija niso najbolj izkazali, ko so že pred koncem šeste tekme finala obupali nad svojimi varovanci in začeli zapuščati dvorano, so včeraj po osvojenem naslovu prvaka NBA na ulicah Miamija pripravili veliko rajanje, ki je trajalo vse do jutra.