»Cilj je prvo mesto,« je pred Stankovićevim pokalom napovedal selektor Jure Zdovc, ki z drugim mestom zagotovo ne more biti zadovoljen. Res sicer je, da je za reprezentanco utrujajoča pot in štirje obračuni v petih dneh, a so bili nasprotniki močno oslabljeni. Predvsem bodo selektorju spanec kratili padci v koncentraciji med obračunom, saj se je moštvu na Kitajskem pogosto dogodilo, da je dobro odprlo obračun in nadzorovalo potek, nato pa z nekaj slabimi potezami hitro pokvarilo vtis. Podobna slika se je pokazala tudi v finalu, ko je Slovenija navidezno že imela dobljeno tekmo, a je nato sledil padec v zbranosti, nekaj izgubljenih žog in napak v obrambi, kar je nasprotnik kljub pomanjkanju izkušenj s pridom izkoristil in prišel do zmage.

Večje panike poraza na Kitajskem v izbrano vrsto vsekakor ne bosta naselila, kar je tudi prav, saj je pripravljalno obdobje namenjeno piljenju forme in preizkušanju taktičnih različic, rezultat pa je sekundarnega pomena. Selektor Zdovc bo od četrtka naprej, ko se bodo igralci zbrali v Kranjski Gori in nadaljevali priprave, vsekakor vztrajal pri poudarjanju pomena zmanjšanja števila izgubljenih žog, ki jih je bilo v Luoyangu preveč. Ena od prioritetnih nalog selektorja mora biti tudi »oživitev« Jake Blažiča, ki ima težave z vklopitvijo v njegov sistem, a je za reprezentanco zaradi karakteristik izjemnega pomena. Več kot očitno je, da so dnevi na pripravah šteti Mitji Nikoliću in Mateju Krušiču, medtem ko sta Matic Rebec in Aleksej Nikolič dokazala, da ima izbrana vrsta svetlo prihodnost na mestu organizatorja igre, a bosta oba zaradi dobrih predstav Klemna Prepeliča bržkone ostala brez vozovnice za svetovno prvenstvo. Šest dni v Kranjski Gori bo moral tako Jure Zdovc izkoristiti za čim boljše uigravanje moštva in kar se da uspešno priključitev Gorana Dragića ter Erazma Lorbka, saj moštvo od 16. do 18. avgusta v Litvi čaka pomemben turnir. Obračuni proti Novi Zelandiji, predvsem pa Grčiji in gostiteljici bosta namreč že dali resnejši vpogled v to, ali lahko Slovenija na svetovnem prvenstvu resno računa na vidnejšo uvrstitev.

»Tokrat sem veliko bolj razočaran kot po prvem porazu. Pričakoval sem težko tekmo, saj nam Rusi enostavno ne ležijo. So mlada in hitra ekipa. Celotno tekmo so se nam upirali in nas lovili. V zadnji četrtini smo imeli osem točk prednosti, pa smo, podobno kot na prvi tekmi, napravili preveč neumnosti. Izgovora za to ni. Prepričan sem, da se fantje zavedajo, da je ta poraz nesprejemljiv. Enajst izgubljenih žog ni veliko, a napravili smo znova osnovnošolske napake in zasluženo izgubili. Čestitke Rusom, ki so bili bolj motivirani. Naša ekipa je bila na drugi strani počasna, utrujena in bleda. Poraz je prišel ob pravem času. Zadnje tekme so pokazale, kje imamo težave v svoji igri. V Kranjski Gori bomo delali na tem, da jih rešimo,« je bil razočaran Zdovc.