Na Jesenice sta se v začetku minulega tedna odpravila predstavnika košarkarske zveze, generalni sekretar Iztok Rems in Darijan Košir. Sestanek se je nanašal na plačilo dodatne kotizacije za lansko evropsko prvenstvo, kar je bilo, kot trdijo na košarkarski zvezi, ob potrditvi Celja za nadomestno lokacijo del predhodnega dogovora županov v zvezi s sofinanciranjem prvenstva.

Sprva je bilo načrtovano, da bi tekme predtekmovanja potekale v štirih dvoranah, na Ptuju, v Novem mestu, v Kopru in na Jesenicah, a so kasneje Ptujčani in Novomeščani od organizacije prvenstva odstopili, nadomestno dvorano so ponudili v Celju, kjer pa so organizacijo tekem pogojevali z neplačilom kotizacije. Dodatno breme je tako padlo na pleča Jeseničanov in Koprčanov, ki so se kot trdijo na košarkarski zvezi v skladu z dogovorom zavezali pokriti celjsko kotizacijo. Zadnji dogodki kažejo, da zadeva ni tako enostavna.

Mencinger: Mi smo svoje odigrali in tudi izpeljali

"Občinski svet Občine Jesenice je prejšnji četrtek sprejel odločitev, da ne podpira plačila kotizacije za celjski del. Tisto, kar smo podpisali in o čemer smo se dogovorili, smo tudi plačali in izpolnili absolutno vse. Znesek 600.000 evrov na podlagi podpisanega dogovora o kotizaciji smo zvezi izplačali v treh obrokih. Kot občina Jesenice smo svoje odigrali in smo tudi izpeljali, kar je bilo našega vložka v to aktivnost," je dejal jeseniški župan Tom Mencinger.

O plačilu celjskega dela kotizacije pa Mencinger pravi: "Bilo je veliko dogovorov, pogovorov, a nobenih zaključkov in sklepov, žal se je ugotovilo tudi to, da je bilo veliko stvari nerealiziranih. Košarkarsko zvezo sem že obvestil o sklepu občinskega sveta ter stanju, zdaj so na potezi oni."

Na KZS zapleta (še) ne komentirajo

Na košarkarski zvezi odločitve jeseniške občine ne želijo komentirati. "Zaenkrat o tem ne bomo dajali izjav, če bomo kako ukrepali naprej, pa bomo, kot vedno, sporočili javnosti," je sporočil tiskovni predstavnik zveze Anže Blažič.

Še prejšnji teden je Blažič trdil, da dvomov o poplačilih ni: "To je bilo namreč dogovorjeno že kar nekaj časa nazaj in nikakor ne gre za novo informacijo. Koper je dodatno kotizacijo že izplačal, Ljubljana je poravnala svoje osnovne obveznosti, ostanejo še Jesenice, kjer so seveda privolili v takšen dogovor."

Supervizor ne kaže nakazila MOL

Po podatkih, ki so na voljo na spletni strani Supervizorja je Občina Jesenice KZS izplačala 610.000 evrov, Mestna občina Koper pa 502.028,85 evrov. Iz javno dostopnih podatkov izhaja, da s strani Mestne občine Ljubljana na KZS ni bilo izplačil.

V zvezi s tem so iz ljubljanske občine poslali potrdilo o izvršenem izplačilu. "Mestna občina Ljubljana je vse obveznosti do KZS v zvezi z Eurobasketom že poravnala. Kot dokaz posredujemo odredbo za plačilo - nakazilo in potrdilo plačila. Razlogov, zakaj to ni razvidno iz aplikacije Supervizor, ne poznamo. Predlagamo, da se za pojasnila obrnete na skrbnika, Komisijo za preprečevanje korupcije," so pojasnili na Mestni občini Ljubljana, predložili pa tudi potrdilo, da je bila zadeva plačana. Košarkarska zveza Slovenije je sredstva od Ljubljane prejela, plačani znesek pa znaša 567.833,11 evrov.