»Lahko vam razkrijem, da nas je selektor Božidar Maljković pošteno nahrulil,« je po dvoboju z Grčijo na drugi tekmi drugega dela evropskega prvenstva dejal slovenski košarkarski reprezentant Goran Dragić. Gostitelj je dvoboj dobil in se že petič zapored na prvenstvih stare celine uvrstil v četrtfinale. A Maljkovića je dejstvo, da je Slovenija proti koncu tretje četrtine že vodila za 26 točk, nato pa ob zaključku celo nekoliko trepetala za zmago, zmotilo, kar je svojim igralcem jasno in glasno povedal. Še dodaten dokaz, kako silno si srbski strokovnjak želi uspeha s slovensko reprezentanco. Če bo danes ob 21. uri ugnal še Finsko in bo Grčija premagala Hrvaško, potem bo Slovenija celo osvojila prvo mesto v skupini F in se bo v četrtfinalu v četrtek ob 21. uri pomerila z Ukrajino. V katerem koli drugem primeru bo gostitelj drugi in se bo za mesto v polfinalu udaril v sredo prav tako ob 21. uri proti Franciji.

Bolj kot skrb nad padcem v igri v zadnjih minutah lahko slovenskega selektorja veseli dejstvo, da slovenska reprezentanca v drugem delu tekmovanja stopnjuje formo. Dobro predstavo je pokazala že pri zmagi nad Italijo, včerajšnjih prvih 27 minut pa je bilo za v učbenike. Slovenija je s pridom izkoriščala luknje v grški obrambi in zapirala prostor pod obročema ter tako prihajala do številnih skokov, predvsem tisti v napadu, bilo jih je kar 21, pa so izbrani vrsti omogočali vnovične napade, ki so nasprotnika spravljali v obup. Maljković je dosegel, da se v borbo za skok aktivno vključujejo tudi branilci, ki nemalokrat pridejo do odbite žoge, kar je še ena od prednosti v igri Slovenije. Odlično je tekel protinapad, prek katerega so kapetan Jaka Lakovič in soigralci dosegli 19 točk, na drugi strani Grki le tri. Fanatična pa je bila tudi borbenost v obrambi, kjer Vasilis Spanoulis ni našel pravih idej. Ko jih je, so gostje začeli topiti prednost, a slovenski reprezentanti v zaključku niso povsem izgubili glave kot mnogokrat na preteklih prvenstvih, temveč so v pravih trenutkih potegnili prave poteze, ki so prinesle pomembno zmago.

Selektorja lahko z optimizmom navdajajo tudi vse boljše predstave Gorana Dragića, ki je z enajstimi uvodnimi točkami, skupno pa 28, uspešno krmaril slovensko barko ter prebujenje Mirze Begića. 221 centimetrov visoki košarkar vse bolj spominja na košarkarja z evropskega prvenstva pred dvema letoma v Litvi. Predvsem je pomembno njegovo odlično pokrivanje prostora, saj z višino in dolgimi rokami nažene strah v kosti nasprotnikov, da se ti redkeje odločajo za prodore, ko pa se, se morajo za vsak koš pošteno potruditi. Boljšo formo sta ujela tudi Jaka Lakovič in Jaka Blažič, ki bosta zagotovo dodatni orožji selektorja na najbolj pomembni tekmi prvenstva – četrtfinalu.

A še pred četrtfinalom čaka slovenske košarkarje dvoboj s Finsko, na katerem si ne smejo privoščiti spodrsljaja kot na obračunu s Poljsko. »Niti v sanjah ne smemo nikogar podcenjevati. Treniral sem že kakovostnejša moštva od slovenske reprezentance in tudi tista niso mogla zmagovati, če niso bila stoodstotno osredotočena. Tako je v športu. Vsako tekmo je treba odigrati maksimalno, če želiš biti v igri za uspeh,« je pred dvobojem s Finsko, ki nima več možnosti za napredovanje v četrtfinale, opozoril Božidar Maljković.