Kot slavi že francoska himna marseljeza oziroma pesem svobode, so pri Le Figaroju zapisali, da je francoska košarkarska ekipa končno dočakala dneve slave. Generaciji Tonyja Parkerja je končno uspelo to, o čemer so druge sanjale: povzpeti se na evropski prestol. Danes so pozabljene vse bolečine, tudi finalni poraz na zadnjem EP v Litvi, ko so Francozi boj za zmago izgubili proti Španiji.

Končno na vrhu, so zapisali pri športnem dnevniku L'Equipe. Francoski košarkarji so po dveh olimpijskih srebrnih kolajnah in dveh z EP včeraj končno osvojili najžlahtnejšo. A to ni bila le zmaga, to je bil dragulj. Glavne tekmece Špance so izločili že v polfinalu, v finalni tekmi pa so bili ves čas na igrišču dominantni.

Francozi so igrali sanjsko in na vrhu evropskega trona nasledili Špance, zmagovalce iz leta 2011. To je za francosko košarko še tretji naslov evropskega prvaka; dva je osvojila ženska ekipa (2001, 2009).

Zlato je potrditev kakovosti Tonyja Parkerja, ki je najboljši predstavi pokazal v četrtfinalu in polfinalu, ter celotne generacije, ki skupaj igra že vrsto let, so zapisali pri Le Mondu. Tudi na portalu sports.fr so navdušeni nad osvojenim naslovom, ki je nagrada za izjemno generacijo košarkarjev na čelu s Parkerjem.

Vsi mediji so polni hvale na račun 31-letnega Parkerja, najkoristnejšega igralca (MVP) letošnjega eurobasketa, ki ga že označujejo za eno od francoskih športnih legend. Z osvojenim naslovom evropskega prvaka se zdaj končno lahko postavi ob bok Michelu Platiniju ali Zinedinu Zidanu, čeprav košarka še zdaleč ni tako priljubljena kot nogomet, so zapisali pri Le Mondu. Parker je že pred finalom napovedal, da bo v barvah trikolorov vztrajal do leta 2016 in olimpijskih iger v Riu.

Francoski mediji danes tudi večinoma ugibajo, kdo bo vodil reprezentanco na svetovnem prvenstvu prihodnje leto v Španiji. Za zdaj namreč še ni znano, ali bo selektor francoske vrste Vincent Collet ostal na čelu reprezentance. Kljub velikemu uspehu je dejal, da si bo vzel nekaj časa za razmislek, kako naprej.