Litovci so bili po prvi četrtini v dobrem položaju, saj so jo dobili z 22:19, nato pa se je začel pohod Francozov do prvega naslova prvaka. V drugi četrtini so povsem nadigrali Litovce in finale že takrat odločili v svojo korist.

V drugi polovici tekme so galski petelini brez težav zadržali visoko prednost in povsem zasluženo postali evropski prvaki.

Po koncu tekme so razglasili idealno peterko prvenstva, v katero so bili izbrani Goran Dragić (Slovenija), Tony Parker (Francija), Bojan Bogdanović (Hrvaška), Linas Kleiza (Litva) in Marc Gasol (Španija), najkoristnejši igralec turnirja (MVP) pa je postal Parker.

Francija – Litva 80:66 (19:22, 31:12, 18:16, 12:16)


Prva četrtina:


Uvodne minute finala so ponudile atraktivno igro in nekaj lepih ter uspešno zaključenih akcij. Nekoliko bolje so srečanje začeli Francozi, ki pa se tokrat niso zanašali na koše najkoristnejšega igralca turnirja Parkerja, saj je zvezdnik San Antonia vsaj na začetku finala razigraval soigralce, sam pa sploh še ni vrgel na koš. Po petih minutah je Francija vodila s 15:10, blestel pa je predvsem Batum, ki je dosegel že 7 točk.


Parker je svoj prvi koš dosegel ob koncu osme minute, ko je zadel za 17:12, nato pa je na drugi strani zablestel Kleiza, ki je dosegel osem zaporednih litovskih točk, Litva pa je v zaključku četrtine uspela izid obrniti v svojo korist in je na prvi krajši odmor odšla s prednostjo treh točk (22:19), polovico njenih točk pa je dosegel Kleiza.


Druga četrtina:


Litovci so minimalno prednost držali do 14. minute, ko so Francozi uspeli ponovno priti do vodstva (27:26), a jim je takoj odgovoril kdo drug kot Kleiza, ki je zadel trojko in do 15. minute nanizal že 16 točk. Na drugi strani so Francozi pogrešali predvsem učinek Parkerja, ki je bil v tem delu igre že več minut na klopi, a so imeli na njihovo srečo tokrat kar nekaj razpoloženih igralcev, zato se to na rezultatu ni poznalo. Ko je Batum zadel dve trojki zapored (dosegel je že 15 točk), so Francozi v 17. minuti povedli z 39:34, kar je bila do tistega trenutka njihova najvišja prednost.


Francozi so nadaljevali z odlično igro, kakršne na prvenstvu še niso prikazali. Drugo četrtino so zaključili z neverjetno trojko v zadnji sekundi in z delnim izidom 14:0 oziroma 21:3 in na odmor so odšli z velikimi 16 točkami prednosti (50:34), kar jim je obetalo prvo zlato medaljo na evropskih prvenstvih.


V prvih 20 minutah sta blestela Batum (17 točk – met iz igre 6/7, trojke 3/4) in Kleiza (16 točk – met iz igre 6/7, trojke 3/4), Francozi pa so Litovce nadigrali predvsem v elementu skoka (19:9). Parker je v prvi polovici tekme igral le 12 minut in dosegel 4 točke, skok in podajo, a to za razigrane Francoze ni bila ovira, da si ne bi priigrali visoke prednosti, medtem ko je na drugi strani pri Litvi točke doseglo le pet igralcev.


Tretja četrtina:


Francozi tudi po odmoru niso popuščali in so brez težav ohranjali visoko prednost, težave Litovcev pa so se še povečale, ko je njihov edini razpoloženi igralec Kleiza v 24. minuti dobil tretjo osebno napako in je moral iz igre.


Po dveh koših Diawa je Francija v 27. minuti povedla s 64:42 in finale je bil bolj ali manj odločen. Litva je do konca tretje četrtine uspela zaostanek znižati na 18 točk (68:50), a je bila še vedno močno oddaljena od uspeha.


Četrta četrtina:


V zadnjem delu igre so Francozi brez najmanjših težav odbili vse poskuse Litovcev, da bi se vrnili v igro za zmago. Ob visoki prednosti, ki do zadnje minute ni padla pod 16 točk, je v zaključku svoj strelski učinek uspel popraviti tudi Parker, ki je finale končal pri 12 točkah.


Francozi so torej nadigrali Litovce in prvič v zgodovini postali evropski prvaki.


Najboljši strelec Francije v finalu je bil Batum, ki je sicer vseh 17 točk dosegel že v prvem polčasu. 15 točk, 6 skokov in 4 podaje je statistika Diawa, Parker pa je v finalu 12 točkam dodal 2 skoka in 3 podaje. Litva je imela le dva razpoložena igralca. Kleiza je dosegel 20 točk, a je bil v drugem polčasu skoraj neviden (le 4 točke), Kalnietis pa je dosegel 19 točk.