Pred dvobojem zeleno-belih ekip je njuno izhodišče podobno, imata po eno zmago in poraz. Ljubljančani so slavili proti Cantuju in izgubili s Turki, Atenčani pa imajo na računu tesno zmago proti Cantuju (78:76) ter poraz z Realom (78:85).

Trener zmajev Sašo Filipovski opozarja, da je petkov tekmec - tekma se bo v dvorani Stožice začela ob 20.30 - zelo izkušena ekipa, prenovljena, z nekaj močnimi okrepitvami in novim trenerjem, saj je slavnega Željka Obradovića po 13 letih na klopi zamenjal Argisris Pedoulakis.

"Okrepili so se, predvsem s Schortsanitisom, ki dela vsem v Evropi veliko preglavic. Njihova igra, poleg obrambe, ki jo imajo, z veliko pomoči in delom rok, je v napadu nevarna po globini. Potrebno bo igrati fizično trdno in pametno, njihov ritem je včasih počasen in dolg, nasprotnika skuša uspavati ter ga spraviti v težave z osebnimi napakami. Zelo izkušena ekipa, ki ima višino, za to tekmo pa potrebujemo veliko zbranosti," je petkovega tekmeca analiziral Filipovski.

Olimpija je zadnji tekmi izgubila na podoben način. Dobro je igrala 35 minut, potem pa "zmrznila" in v zadnjih petih minutah dovolila tekmecema, Fenerbahčeju in Cedeviti, da sta prevzela pobudo na igrišču, kar je nazadnje pripeljalo do dveh porazov. Na tem področju Filipovski vidi precej rezerv: "Verjamemo, da smo se v zadnjih dveh tekmah nekaj naučili, zlasti o zbranosti v zadnjih minutah. Vsako napako nasprotnik kaznuje z lahkim košem, mi pa moramo garati, da pridemo do takšnih košev. To bo ključnega pomena. Ne smemo delati neumnih napak. Treniramo čisto obrambo, a se potem lahko zgodi, da si igralci ne upajo uporabiti rok, ko je potrebno. Včeraj smo naredili kar nekaj čistih osebnih napak, ki niso vprašljive, a ko bi jih morali delati, jih nismo. V zadnji četrtini smo imeli še tri minute pred koncem samo dve," razlaga Filipovski.

Eden ključnih igralcev zeleno-belih je vse bolj center Aron Baynes, ki pa ga nenehno spremljajo težave z osebnimi napakami. Tudi tekmo z Zagrebčani je končal predčasno, po njegovi peti osebni pa je igra domačih zastala. "Igra na telo, to je njegova igra in to pridno izkorišča. Težava je, da ga kriterij razjezi, ne prenese krivice. Če naredi dve dvomljivi osebni napaki, je povsem iz sebe. Je 'emotivec', a se bo moral to naučiti nadzirati," pravi Filipovski.

Dino Murić je prepričan, da tesna poraza v zadnjih dveh tekmah ne bosta vplivala na njegovo in igro soigralcev, ki jim tudi ne bo manjkalo motivov: "Vemo, da je Panathinaikos zelo dobra ekipa. So izkušenejši kot mi, mi pa smo pokazali, da lahko v Stožicah igramo z vsako ekipo. Z nadzorom skoka, pametno igro in upoštevanjem navodil trenerja se lahko, ob pomoči gledalcev, enakovredno kosamo z Grki. Ostalo je nekaj grenkega priokusa po zadnjih tekmah, a smo le pokazali, da se lahko kosamo z vsakim."