Prijavni rok za prostovoljce se je sicer iztekel včeraj, na razpis pa se je prijavilo kar 2536 prostovoljcev iz 41 držav. Največ jih kajpak prihaja iz Slovenije (okoli 1900), sledijo pa Litvanci, Italijani, Turki in Poljaki.

Nalog, ki jih bodo morali opravljati prostovoljci, ne bo malo, saj bodo dejavni na kar 13 različnih področjih, njihova osnovna naloga pa bo zagotavljanje pogojev za delo, bivanje in dobrobit vseh udeležencev prvenstva.

Vsi prijavljeni se bodo morali konec maja, oziroma v začetku junija, udeležiti posebnega informativnega seminarja, v času pripravljalnih tekem slovenske reprezentance pa bodo izbrani morali prestati še bolj podrobna teoretična in praktična uvajanja. Končnih 1100 prostovoljcev bo znanih predvidoma 15. junija.

Velja še omeniti, da je kar 45 odstotkov prijavljenih ženskega spola, zelo raznolik pa je tudi demografski razpon vseh prostovoljcev. Kot so zapisali pri KZS, najstarejši šteje 77 let, najmlajši pa bo 18 let dopolnil le štiri dni pred začetkom prvenstva.