Sejo izvršnega odbora Fiba Europe v Ljubljani je Urad vlade za komuniciranje (Ukom) izkoristil za dokončanje več kot leto dni dolgih pogajanj s Fiba Europe glede svojega dela plačila za organizacijo evropskega prvenstva v košarki, ki bo v Sloveniji od 4. do 22. septembra 2013. Ukom je svoj delež plačila znižal iz predvidenih 3,5 milijona evrov na tri milijone evrov, hkrati pa si je zagotovil tudi ugodnejšo dinamiko izplačevanja. Že plačanemu znesku 750.000 evrov iz leta 2011 bo slovenska vlada letos namesto predvidenega milijona evrov dodala 1,5 milijona evrov, v letu 2013 ne bo imela nobenih obveznosti do Fibe Europe, preostanek do treh milijonov, kolikor mora Ukom odšteti za partnerstvo s Fiba Europe, pa bo izplačan leta 2014.

"Od samega začetka smo imeli na Ukomu velike težave pri zagotavljanju sredstev, zato smo takoj pristopili k pogajanjem, ki jih danes s podpisom aneksa tudi uspešno zaključujemo. Tako je zdaj jasno, da evropsko prvenstvo v Sloveniji bo in prepričan sem, da se bomo vse tri strani, torej mi, Ministrstvo za izobraževanje, kulturo, znanost in šport ter Košarkarska zveza Slovenije potrudili, da bo tudi uspešno ter odmevno," je dejal direktor Urada vlade za komuniciranje Anže Logar.

Drugi del finančnih obveznosti Slovenije do Fiba Europe je na plečih Ministrstva za izobraževanje, kulturo, znanost in šport. Direktor Direktorata za šport Drago Balent pravi: "Naš del, torej tri milijone evrov, ni bil nikoli sporen in mi zanj imamo predvidena sredstva. 750.000 evrov smo nakazali 2010, letošnji obrok je milijon evrov, preostali znesek 1,25 milijona evrov pa bo plačan v letu 2013."

Balent je hkrati potrdil, da je slovenska vlada sprejela sklep za prerazporeditev sredstev, namenjenih za obnovo dvoran, ki bodo gostile tekme predtekmovanja. Namesto Ptuja in Novega mesta, ki sta odstopila od organizacije, si bodo 6,1 milijona evrov razdelili Jesenice, Koper in ljubljanska dvorana Tivoli, medtem ko Celje, kjer bo predtekmovanje igrala slovenska izbrana vrsta, ni kandidiral za evropska sredstva.

Z aneksom k pogodbi so zadovoljni tudi vodilni pri Fiba Europe na čelu s predsednikom Olafurjem Rafnssonom, ki je na novinarski konferenci ob podpisu aneksa dejal, da komaj čaka, da se prvenstvo 2013 začne, saj je prepričan, da je Slovenija s svojimi danostmi in ljudmi pravi kraj za tako veličasten dogodek.