21-letni in 213 centimetrov visoki Urban Gorjanc je bil še lani resen kandidat za nastop v slovenski reprezentanci mlajših članov do 20 let na domačem evropskem prvenstvu. Košarka mu je pomenila vse, nato pa mu je odkrit Marfanov sindrom preprečil nadaljnje igranje košarke in vzel njegove sanje. Da pa je njegova življenjska situacija še težja, je za to krivih še nekaj drugih okoliščin. A Urban ostaja izjemna osebnost, odprt človek, velik borec in izjemno zanimiv sogovornik s težko zgodbo in veliko življenjsko izkušnjo.

Urbanu lahko pri premagovanju njegove bolezni vsak pomaga z nakupom vstopnice po ceni 20 evrov in ogledom gledališke predstave Slovenska muska od A do Ž z Ladom Bizovičarjem v glavni vlogi. Hkrati pa bo v sredo, 28. avgusta, ob 21. uri v Festivalni dvorani na Bledu moč preživeti nepozaben in smeha poln večer v družbi Gorana Dragića in ostalih junakov moške košarkarske reprezentance.

Urban Gorjanc je nad pobudo slovenskega košarkarskega zvezdnika navdušen: »Izjemno sem vesel, da se je kljub napornim pripravam na evropsko prvenstvo našel čas tudi zame in da so številni ljudje v teh časih pripravljeni pomagati in narediti humanitarno stvar. Iskreno se zahvaljujem Goranu Dragiću, Košarkarski zvezi Slovenije, Špas teatru in vsem, ki so stopili zraven. Komaj čakam predstavo, da vse te fante srečam v živo in jih tudi osebno spoznam. Hvala vsem.«

Dragić: V življenju sem uspel, sedaj pa pomagal drugim

"Dobrodelna predstava Slovenska muska od A do Ž, katere pobudnik sem v sodelovanju s Košarkarsko zvezo Slovenije in Špas Teatrom sam, bo za Urbana Gorjanca, ki je v življenju kljub mladosti pretrpel že marsikaj, pomenila izjemno priložnost, da se zbranimi sredstvi zoperstavi bolezni in neprijetni družinski situaciji. Izjemno sem vesel, da lahko s tem, ko sem v življenju uspel, zdaj pomagam tudi drugim, ki take sreče ne morejo uživati. Tako sem k projektu povabil tudi prijatelja in izjemnega slovenskega hokejista Anžeta Kopitarja, ki ni okleval niti za trenutek ter bo ob tem, da bo za posebno licitacijo prispeval svojo hokejsko palico s podpisom, naredil vse, da se tudi osebno udeleži izjemne predstave z Ladom Bizovičarjem v glavni vlogi. Hvala vsem, ki boste kupili vstopnice ali sicer prispevali denar za Urbana," pa o dobrodelni akciji pravi njen pobudnik Goran Dragić.

Vsa zbrana sredstva od Dragićeve dobrodelne predstave Slovenska muska od A do Ž bodo šla na uradni račun Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje. Prav tako pa se bodo na računu SI56 3300 0000 1303 865, sklic 329, zbirala tudi vsa ostala prostovoljna sredstva vseh, ki se želijo pridružiti dobrodelni akciji in Urbanu pomagati pri doseganju njegovih sanj.

Dobrodelna licitacija košarkarskih dresov in Kopitarjeve palice

V času septembrskega košarkarskega evropskega prvenstva v Sloveniji bo potekala prav posebna licitacija treh športnih artiklov. Šlo bo za Dragićev dres ekipe Phoenix Suns z njegovim podpisom, dres slovenske moške košarkarske reprezentance s podpisi vseh letošnjih junakov ter podpisano hokejsko palico Anžeta Kopitarja, ki se je brez pomislekov pridružil pobudi Gorana Dragića, Košarkarske zveze Slovenije in Špas teatra. Zbrana sredstva iz licitacije bodo prav tako nakazana na prej omenjeni račun ZPMS.

Avanzo: Občutek je fantastičen

"Četudi smo celoten projekt Dobrodelne predstave Gorana Dragića skupaj z Ladom Bizovičarjem Košarkarsko zvezo Slovenije in Špas Teatrom morali izpeljati v rekordno hitrem času, so pozitivni odzivi izjemni. Občutek, da je v današnji Sloveniji, v kateri večina izpostavlja le, česa ni mogoče storiti ali kaj je slabo, možno narediti nekaj dobrega in na ta način združiti dobro misleče ljudi, je ne le prijeten, ampak fantastičen. Veriga vseh, ki pri izvedbi dogodka pomagajo po najboljših močeh, se je v zadnjih dneh tako povečala, da je nemogoče našteti vse, a prepričan sem, da smo zasejali seme dolgoročnega sodelovanja vsaj med slovenskimi košarkarskimi reprezentanti na čelu z Goranom Dragićem, Košarkarsko zvezo Slovenije, Špas Teatrom in Zvezo prijateljev mladine. Znova smo dokazali, da je košarka več kot šport. Je gibanje, način življenja. In je šport skupinske dinamike, v katerem sta osebna zaimka mi in midva vredna precej več od osebnega zaimka jaz,“ pa je nad odzivi dobrodelne akcije navdušen Matej Avanzo, direktor marketinga KZS in direktor članskih reprezentanc.