Televizija CNN in drugi ameriški mediji poročajo, da v njuni pogodbi piše, da v primeru duševne nezmožnosti lastnik izgubi pravico do odločanja, ki gre potem drugemu lastniku, to je v tem primeru Shelly Sterling. Ta je v petek potrdila informacije o dogovoru za prodajo kluba L.A. Clippers nekdanjemu glavnemu izvršnemu direktorju Microsofta Stevu Ballmerju.

Dejala je, da je dogovor sklenila kot edina zaupnica oziroma upraviteljica sklada Sterling, ki je lastnik kluba. Vodstvo lige NBA je njeno izjavo potrdilo z besedami, da je spor okrog lastništva rešen. Klub bo prodan Ballmerju, če to potrdi večina ostalih lastnikov klubov lige NBA. Vodstvo oziroma komisar lige pa bo potem umaknil zahtevo, da lastniki Sterlinga prisilijo v prodajo.

Komisar lige NBA Adam Silver je konec aprila odločil, da mora Sterling plačati 2,5 milijona dolarjev kazni zaradi rasističnih izjav, ki jih je izrekel svojemu dekletu V. Stiviano. Posnetek na katerem Sterling med drugim zahteva, da mu Stivianova več ne vozi črncev na njegove tekme, je prišel v javnost, Sterling pa je potrdil, da je povedal, kar je povedal.

Sterling dosmrtno izključen iz lige

Silver je poleg denarne kazni Sterlinga še dosmrtno izključil iz lige, kar med drugim pomeni, da ne sme na nobeno tekmo niti kot gledalec. Obenem je sprožil postopek za odvzem Sterlingovih lastniških pravic. Če bo obveljal dogovor o prodaji Ballmerju, potem je ta zahteva postala brezpredmetna.

Ostareli in sedaj kot kaže tudi dementni nepremičninski mogotec judovskega rodu pa se ne da in njegovi odvetniki so v petek na zveznem sodišču v Los Angelesu vložili tožbo proti ligi NBA in komisarju Silverju, s katero zahtevajo več kot milijardo dolarjev odškodnine. Silver naj bi Sterlingu kršil ustavne pravice z zanašanjem na nezakoniti posnetek, prav tako naj bi kršil tudi proti-monopolno zakonodajo z zahtevo po prisilni prodaji in še kup drugih pravic.

Sterlingovi odvetniki so v petek novico o neprištevnosti zavrnili kot absurdno, vendar pa niso zanikali pregleda pri nevrologih. Maxwell Blecher je povedal, da gre za pretiravanja, ker Sterling še zdaleč ni duševno nezmožen, ampak morda le zmerno duševno prizadet. Blecher ni zanikal tožbe, vendar pa je obenem povedal, da se Donald noče prepirati s svojo soprogo in razmišlja o vseh novih informacijah.

Ko se bo znebil čustvene prizadetosti, da ga zaradi rasističnih izjav nihče ne mara, bo morda le ugotovil, da mu žena, s katero živita ločeno, dela najboljšo možno uslugo. Clipperse je namreč kupil leta 1981 za 12 milijonov dolarjev, s prodajo pa bo iztržil okroglo milijardo.

Ballmer je v petek izjavil, da je zelo vesel in počaščen, da bo lastnik L.A. Clippers, ker ima rad košarko in bo storil vse, da bo ekipa še naprej zmagovala in ostala v Los Angelesu. Takšnega razpleta je vesel tudi Magic Johnson, ki ga je Sterling osebno napadal, pa tudi sedanji igralci v ligi.