Silver se je v torek v New Yorku odzval na Sterlingove rasistične izjave, ki so prišle v javnost konec preteklega tedna. Prepovedal mu je dostop do lastnega kluba in celotne lige NBA, naložil denarno kazen 2,5 milijona dolarjev in napovedal izključitev s strani odbora lastnikov klubov NBA.

Sterling je na tonskem posnetku svojemu nekdanjemu dekletu zabičal, naj mu ne vlači več na tekme črncev in naj ne razglaša, da se druži z njimi. Eden od teh "črncev", ki so zmotili Sterlinga je tudi legendarni Magic Johnson, nekdanji zvezdnik ekipe Los Angeles Lakers.

Nima podpore ostalih lastnikov klubov

Silver se je Johnsonu in vsem prizadetim iskreno opravičil, nato pa naznanil kazen. "Gospodu Sterlingu do smrti prepovedujem vsako povezavo z organizacijo Clippers in ligo NBA," je dejal Silver, ki se je tudi opravičil vsem prizadetim. Za zdaj se še noben lastnik kluba ni postavil za bodočega nekdanjega kolega Sterlinga.

Vsi, ki so dali izjave, so izrazili podporo Silverju. Med njimi lastnika klubov Cleveland Cavaliers Dan Gilbert in Charlotte Bobcats Michael Jordan. Sterlinga lahko v prodajo prisili tričetrtinska večina lastnikov, ki jih je skupaj z njim 30.

Silver se je odzval na grožnje z bojkoti

Silver je ostro kazen za Sterlinga sprejel po tem, ko mu je igralski sindikat zagrozil z bojkotom končnice lige NBA. Clippers so začeli zapuščati sponzorji, v primeru blage kazni pa bi podobne posledice doletele tudi celotno ligo.

Obetal se je bojkot navijačev, newyorški temnopolti aktivist Al Sharpton pa je že pripravljal demonstracije. "Silverjeva odločitev je velika zmaga za vse nas, ki smo se postavili proti temu grdemu izrazu rasizma," je sporočil Sharpton.

Sterling se še ni opravičil

Televizija Fox je poročala, da Sterling, ki se za svoje besede še ni opravičil, ne namerava prodati kluba, vendar pa mu kaj drugega ne preostane. Denarno kazen in vložek ob nakupu kluba leta 1981 si bo več kot povrnil in si bo krepko povečal premoženje, ki je že tako veliko. Nepremičninski magnat je ocenjen na okrog dve milijardi dolarjev.

Za nakup se zanima najbolje plačani športnik zadnjih let

Čeprav še ni znano, ali oziroma kdaj bodo Clippers naprodaj, se je že pojavil prvi potencialni kupec losangeleške franšize. Gre za nesramno bogatega boksarskega zvezdnika in še neporaženega svetovnega prvaka veltrske kategorije Floyda Mayweatherja, ki je odkrito priznal, da bi s svojimi partnerji rad postal lastnik Clippersov.

»Danes sem govoril s svojim svetovalcem Alom Haymonom in mu dal nalogo, da preveri, če obstaja kakšna možnost, da bi jaz, Leonard Ellerbe (izvršni direktor firme Mayweather Promotions), Richard Schaefer (izvršni direktor firme Golden Boy Promotions) in še nekaj mojih bogatih prijateljev kupili Clipperse. Upam, da je možno in to niso samo prazne besede. Dejansko si tega resnično želimo,« je včeraj v Las Vegasu novinarjem razkril Mayweather, ki zadnja leta na Forbesovi lestvici največjih zaslužkarjev v športu zaseda prvo mesto.

Boksarski zvezdnik pa kljub rasističnemu izpadu o dosedanjem lastniku kluba Donaldu Sterlingu ni povedal nič slabega. »Donalda se v teh dneh močno črni v medijih, a jaz o njem nimam za povedati nič slabega. Vedno me je obravnaval z maksimalnim spoštovanjem in me pogosto vabil na tekme njegove ekipe. Govoril mi je: 'Floyd, pridi na tekmo in sedi poleg mene in moje žene.',« je povedal Mayweather.