Kapetan Goran Dragić je imel pred začetkom svetovnega prvenstva pomisleke, potem je vse skupaj steklo. Se je na začetku svetovnega prvenstva kaj spremenilo?

Ne vem, od kod vam to.

Iz njegovih izjav.

On je rekel, da tega ni izjavil. Že pred prvenstvom ste me vi sprovocirali s tem vprašanjem.

S katerim?

Da nekaj ne deluje, da je on nekaj izjavil. Z Goranom sem se usedel. Rekel mi je, da absolutno ni tako. Je pa normalno, da je bil pod pritiskom. Kdo je pod pritiskom? On in jaz. Ni bil v pravem ritmu. Potem ko je med prvenstvom vse skupaj steklo, se ni veliko govorilo, da na pripravah sploh ni treniral in igral. Mogoče je iz tega izviral njegov strah. Bil je pod pritiskom in razumljivo je, da mogoče ni verjel v določene stvari. Jaz pa tega občutka nisem nikoli dobil.

Ste kemijo, ki ste jo iskali med pripravami, potem našli na prvenstvu, tako z njim kot preostalimi igralci?

Veste, v športu je črta, ki označuje mejo, tanka. Če oseba ni močna, potem se vse skupaj prevesi na slabo stran. Igralci morajo imeti močan značaj. Ker smo prvo tekmo dobili, je šlo vse skupaj v pravo smer, v fantazijo. Če bi izgubili prvo tekmo, ne vem, kaj bi bilo. To je pač tako...

Po odličnem začetku je sledila kalkulacijska zmešnjava. Je to mogoče zmotilo ekipo?

Ne, ne.

Na dan tekme je, na primer, kapetan na twitterju pisal o domnevno nameščeni tekmi med Avstralijo in Angolo. Lahko take stvari zmotijo priprave na tekmo?

Povsem pravilno je, da je to napisal. Ker to, kar se je dogajalo, se je pač dogajalo. Jaz niti ne krivim nikogar. Ne krivim Avstralije. Je pač naredila, kar se ji je ponudilo. Problem je v žrebu. Vsak pa to drugače doživlja.

Toda ali ni zelo sporno, če ekipa namerno izgubi tekmo?

To se je vseskozi dogajalo, na vseh prvenstvih, le vi tega ne veste. Na tak način si pač izbiraš tekmeca. Vedno lahko prideš v položaj, da si izbereš nasprotnika. Nekateri ti bolj ležijo, drugi manj.

Vendar Fiba preiskuje to tekmo.

Kaj pa mislite, da se bo zgodilo? Popolnoma nič. Ni kriva Avstralija, ampak Fiba. Problem je le v tekmecu, kajti izgubiti proti Angoli na tak način...

Je pa v teh časih treba upoštevati tudi stavnice oziroma igralce stav, ki so lahko prevarani, če nekdo namerno izgubi.

Prej bi rekel, da preiskujejo ravno zaradi tega. Ker je bila verjetno velika kvota na Avstralijo.

Verjetno se morajo športniki zavedati tudi takšnih posledic, pa čeravno je njihov namen izboljšanje položaja svoje ekipe.

To je zelo diskutabilno. Sta dve poti. Zato te odločitve niso enostavne, ampak morajo biti sprejete z vrha. Selektor o tem sploh nima kaj razmišljati in debatirati. Na vrhu ti morajo povedati, kaj je treba narediti.

Na vrhu reprezentance?

Ja, predsednik zveze.

Kako je bilo v vašem primeru?

Dobili smo direktivo, da moramo zmagati.

Kako resno pa ste razmišljali, da Angole ne bi premagali?

Seveda smo razmišljali o tem. Absolutno smo razmišljali v smeri, da ne bi zmagali. Zakaj bi si zaprli pot do kolajne? Nekaj morate razumeti. Mi garamo, jaz imam visoke cilje. Sem že rekel, da so nam Avstralci vzeli te cilje. Seveda, lahko bi premagali Litvo. Naredili smo vse, da bi jo, a se ni izšlo.

Vse ste imeli v svojih rokah.

Litva je vrhunska ekipa, sploh pod košem. Odigrali smo vrhunsko, na koncu pa nam je zmanjkalo sreče.

Ste storili napako, ker ste se v dneh pred tekmo z Litvo preveč obremenjevali s preračunavanjem?

Ne. To je bilo neizbežno. Je pa res, da nam je vzelo precej energije in verjetno koncentracije. Litva igra zdaj dobro. To je pokazatelj, v kakšni skupini smo bili in da smo igrali dobro.

Direktor reprezentance Matej Avanzo je med tekmami na vašo željo sedel na klopi. Zakaj?

Ker se je izkazal s pozitivno energijo na pripravljalnih tekmah in na Kitajskem. Potrebuješ tudi človeka, ki dela neke druge stvari. Ki bodri igralce, spremlja uro, kaj se dogaja za zapisniško mizo in preostale logistične stvari. Poteza se je izkazala kot dobra.

Ste zadovoljni s sodelovanjem s Chrisom Thomasom, ki na tem prvenstvu ni sedel na klopi?

Sem. Chris je velik strokovnjak. Na nek drug način nam je pokazal, kako to delajo v ligi NBA. Absolutno bi rekel, da je to dobrodošlo, ni pa odločilno.