Po osvojenem drugem mestu na Stankovićevem pokalu v kitajskem Luoyangu je slovenska košarkarska reprezentanca že doma. 26 ur dolga pot je varovancem selektorja Jureta Zdovca zagotovo vzela nekaj moči, kot štiri tekme v petih dneh na Daljnem vzhodu, zato jim je Konjičan namenil nekaj dodatnega počitka. Po prvotnem razporedu bi namreč morala reprezentanca treninge nadaljevati danes popoldne v Kranjski Gori, a bo na Gorenjsko sedaj krenila jutri zjutraj. Na avtobusu v znano slovensko zimsko letovišče ne bo Mitje Nikolića in Mateja Krušiča, ki se jima je Zdovc zahvalil za sodelovanje, se bosta pa soigralcem znova pridružila prva zvezdnika moštva Goran Dragić in Erazem Lorbek.

Zmagi proti Angoli in Kitajski in predvsem poraza proti Rusiji v Luoyagu sta selektorju Juretu Zdovcu razkrila, da mora v igri reprezentance še marsikaj postoriti. Na trenutke je sicer ta delovala odlično. Ko je bila agresivnost v obrambi na želeni ravni, je imel nasprotnik velike težave pri doseganju košev, ko pa so bile akcije v napadu izvedene po selektorjevih zamislih, so posamezniki povečini prihajali do odprtih metov. A kaj, ko v takem ritmu kaj več kot skupno okoli 15 minut igralci niso zdržali. Padci v koncentraciji so trenutno eden od bolj perečih problemov, a so za trenutno fazo priprav tudi povsem značilni.

Delo, ki ga bo reprezentanca opravila v petih dneh v Kranjski Gori, utegne biti ključnega pomena. Pogled na urnik priprav namreč razkriva, da selektor Zdovc veliko dni za uigravanje moštva ne bo več imel. Že dva dni po turnirju v Kaunasu namreč sledi nov v Ljubljani, nato pa pot na prizorišče predtekmovalne skupine B v Las Palmas. Tam bo Slovenija resda pristala pet dni pred začetkom prvenstva, a bo tik pred zdajci v igri dodajala le še kozmetične popravke, vmes pa se bodo na zadnji pripravljalni tekmi pomerili še s svetovnimi prvaki Američani.

V Športni dvorani Vitranc bo tako veliko poudarka ravno na ohranjanju koncentracije v igri in posledično manjšemu številu izgubljenih žog, ki jih je bilo po Zdovčevem okusu preveč že na lanskem domačem evropskem prvenstvu, kaj šele na turnirju v Luoyangu. 23 dni pred začetkom svetovnega prvenstva bo selektor tudi prvič dobil priložnost, da uigrava popolno moštvo. Medtem ko je bil Goran Dragić z moštvom v Zrečah in Rogaški Slatini ter je lahko s strani opazoval taktične zamisli in različice Zdovca, pa bo povsem z ničle začel Erazem Lorbek. Sprva naj bi košarkar Barcelone vadil še po posebnem programu, popolnoma pa naj bi se soigralcem pri delu priključil 15. avgusta. Takrat bo morala biti njegova telesna pripravljenost že na vrhuncu, saj časa za kaj več kot uigravanje in spoznavanje soigralcev na parketu ne bo več.

V Kranjski Gori bosta delo s člansko reprezentanco nadaljevala mlada Matej Rebec in Aleksej Nikolić. Ne gre pričakovati, da bosta med potniki na svetovno prvenstvo, a ker predstavljata prihodnost reprezentance na mestu organizatorja igre, je prav, da sta zraven čim dlje in črpata znanje od selektorja Zdovca ter enega najboljših posameznikov v ligi NBA Gorana Dragića. Od novincev v moštvu je morda celo več od pričakovanega pokazal Alen Omić, ki bo na Pirenejskem polotoku pri Sloveniji edini center v pravem pomenu besede. Drugi del lanske sezone pri Unionu Olimpiji v BiH rojeni košarkar ni odigral po svojih željah, zato so mnogi zavijali z očmi, ko ga je Zdovc uvrstil na reprezentančni seznam. A za zdaj je upravičil selektorjevo zaupanje in pokazal napredek v igri. Na svetovnem prvenstvu Omić ene glavnih vlog v moštvu zagotovo ne bo imel, a bo silno koristen, ko se bo treba pod obročema stepsti z nasprotnikovimi »hrusti«.