Dvakratne zaporedne branilce naslova prvakov lige NBA sta pred novim porazom rešila prva zvezdnika LeBron James (22 točk, 7 skokov, 6 podaj) in Dwyane Wade (23 točk, 5 skokov, 5 podaj), ki sta na gostovanju v Indianapolisu skupaj dosegla 45 točk, od tega zadnjih 20 točk na tekmi. James in Wade sta zadela ali s podajami sodelovala pri zadnjih 33 točkah Miamija. Pri Miamiju je dvomestno število točk presegel le še rezervist Norris Cole.

Pri gostujočemu moštvu je izstopal Lance Stephenson, ki je s 25 točkami dosegel rekord kariere v končnici. Deset ali več točk pa so dosegli prav vsi člani prve peterke Indiane, Roy Hibert je vpisal 13 skokov in 12 točk, Paul George pa je bil ob metu iz igre 4:16 drugi strelec Indiane s 14 točkami.

Ko se je Miami znašel v težavah, se je oprl na udarni zvezdniški dvojec, ki ima tudi največji pogodbi, s skupnim zneskom v vrednosti 100 milijonov ameriških dolarjev.

"Prav zaradi tega gre za igralca, ki sta vredna sto milijonov dolarjev. Sta nezaustavljiva. Ko vključita napadalni način igre, je delo tudi za nas ostale fante veliko lažje," je po tekmi soigralca, ki sta vse vajeti prevzela v svoje roke v zadnjih 12 minutah obračuna v Indianapolisu, pohvalil Norris Cole.

James in Dwyane sta Miami rešila pred ponovitvijo preteklosti in končnice leta 2010, ko je v prvem krogu zaključnih bojev Miami zadnjič zaostajal z 0:2. "Vedeli smo, da ne bo lepo. Vsaj ne v vzhodni konferenci. Košarka ni nikoli lepa v vzhodni konferenci. Gre le za to, kdo je bolj vzdržljiv pod obročema, kdo je boljši v obrambi, katero moštvo izgubi manj žog in da več košev iz težkih metov. Mislim, da nam je to uspelo v zadnji četrtini," je po drugem obračunu ameriškim medijem razlagal "kralj" James.

Košarkarji Indiane so doživeli eno večjih razočaranj, saj so zapravili priložnost za prepričljivo vodstvo: "Kakšna škoda. Večji del tekme smo vodili in nadzorovali potek tekme. Potem so prišle zadnje minute in zmaga je splavala po vodi," je izgubljeno priložnost objokoval George Hill.

V finalu zahodnega dela lige se merita Oklahoma City Thunder in San Antonio Spurs. Po prvi tekmi finala je z 1:0 v zmagah v prednosti San Antonio. Druga tekma finala bo na sporedu drevi po tamkajšnjem in v četrtek zgodaj zjutraj po slovenskem času.