Petindvajsetletna Španka, ki v državnem prvenstvu dosega preko 25 točk na tekmo, je slovenskega reprezentanta spoznala, ko si je ta kruh služil v dresu Barcelone. Ljubezen jo je pripeljala v Slovenijo oziroma bolj natančno v Domžale, njena velika želja pa je, da bi nekoč oblekla dres s slovenskih grbom.

"Za nas je primarna naturalizacija španske košarkarice Helene Boada Xairo, za katero bomo na pristojne državne inštitucije naslovili prošnjo za izredno naturalizacijo. V kolikor bi ta košarkarica Domžal, ki ima za seboj tri sezone v prvi španski ligi, državljanstvo pravočasno prejela, ni nobenih ovir za njen nastop v dresu slovenske izbrane vrste. Najbolj pomembno je, da si sama neizmerno želi braniti barve naše države," pravi direktor slovenskih reprezentanc Matej Avanzo.

Poleg Helene Boade Xairo si Košarkarska zveza Slovenije prizadeva naturalizirati še eno igralko, mladoletno Marico Gajić, za katero pa se poteguje tudi Košarkarska zveza BiH, saj je zanjo že zaigrala kot mladinka.

"V primerjavi z lanskimi kvalifikacijami na širšem seznamu bistvenih sprememb ni. Dodali smo le košarkarice, ki so zaznamovale dogajanje v slovenskem državnem prvenstvu. Tu mislim na mlajši košarkarici Athleta Celja, Živo Macura in Nino Gabrovšek, ter Saro Meden, ki odlično igra v vrstah Subrine Ilirije. Naša tiha želja je, da reprezentanci priključimo tudi trenutno najbolj vročo košarkarico državnega prvenstva, Heleno Boada Xairo iz Domžal," pravi športni direktor reprezentance Boris Zrinski.

Slovenija bo junija v prvem delu kvalifikacijah za eurobasket 2015 igrala v skupini z Bolgarijo, ta bo gostitelj, in Švico. V drugi del kvalifikacij oziroma polfinale se bo uvrstila le zmagovalka skupine, na EP pa bo iz tega ciklusa kvalifikacij napredovala le najboljša reprezentanca.