Zmaga Grčije proti Španiji na drugi tekmi sinočnjega dne na košarkarskem evropskem prvenstvu je nekoliko zapletla položaj v skupini F, saj bi Slovenija v primeru poraza proti Italiji kožo reševala jutri ravno proti Grkom. A o črnem scenariju gostiteljem Eurobasketa ni treba razmišljati, saj so svojo prvo nalogo v drugem delu tekmovanja opravili z odliko ter tako Juretu Balažiču poklonili najlepše darilo za 33. rojstni dan. V vročih Stožicah so kapetan Jaka Lakovič in soigralci v drugi četrtini proti Italiji prevzeli vodstvo, ki ga do konca tekme niso več spustili iz rok in so tako naredili pomemben korak proti četrtfinalu. Danes so na vrsti tekme v skupini E.

Slovenija je dvorano Zlatorog v Celju pustila za seboj nemudoma po zadnji tekmi skupinskega dela v ponedeljek in od takrat zrla le še naprej proti Stožicam. Sleherni član reprezentance je zagotovo z veseljem in nestrpnostjo pričakoval vzdušje v največji slovenski dvorani, na koncu pa ni bil razočaran. Sinoči je v njej namreč grmelo, razen nekaj posameznikov, ki so pesti stiskali za Italijo, pa je večina bodrila izbrano vrsto selektorja Božidarja Maljkovića. Ta je kolegu na klopi naših zahodnih sosedov Simoneju Pianigianiju na uvodu pripravil presenečenje, saj je v prvo peterko uvrstil Boštjana Nachbarja, Domna Lorbka in Nebojšo Joksimovića, ki sicer obračune začenjajo na klopi za rezervne igralce. S tem je želel srbski strokovnjak Italijane nekoliko zmesti, kar mu je do neke mere tudi uspelo. Joksimović, ki velja za specialista v obrambnih nalogah, se je spravil na najnevarnejšega posameznika nasprotnega moštva Marca Belinellija in ga v začetnih nekaj minutah dobro onemogočil, saj je prvi točki dosegel šele v osmi minuti s črte za proste mete.

Goran Dragić in Boštjan Nachbar sta se od začetka silovito lotila nasprotnika in dosegla uvodnih 14 točk za Slovenijo, nato pa so štafetno palico prevzeli Zoran Dragić, Gašper Vidmar in Mirza Begić. Če so se Italijani v napadu zanašali na preverjeno formulo z bloki okoli črte za tri točke in natančnimi meti od daleč (v prvem polčasu so od enajstih poizkusov za tri točke zadeli kar sedem), so jim gostitelji na drugi strani vračali s »pick and roll« igro, po kateri sta slovenska centra pogosto zabijala, kar je še dodatno dvigovalo atmosfero v razgreti dvorani v Stožicah. V zaključku polčasa je nekoliko bolj skupaj stopila še obramba, kar je nemudoma prineslo šest točk naskoka, s katerim so Slovenci odšli na glavni odmor.

Po prvi napadalni akciji v nadaljevanju je v Stožicah zavladala smrtna tišina, saj se je po prekršku med metom za gleženj prijel Goran Dragić in za trenutek odšepal na rob igrišča, a se je na olajšanje navijačev izkazalo, da poškodba ni resnejša, in Gogi je lahko nadaljeval igro. Italijani so v 23. minuti uspeli poravnati izid na 48:48, a je sledil silovit odgovor Slovencev v obliki delnega izida 10:0. Tokrat košarkarji selektorja Božidarja Maljkovića niso ponovili napak s tekem proti Gruziji in Hrvaški, ko so poceni zapravili prednost, temveč so s premeteno igro še naprej izkoriščali luknje v italijanski obrambi. Po zaslugi natančnega izvajanja prostih metov so Italijani ostali v igri za zmago, a je Belinelli edinega zgrešil v morda ključnem trenutku, Goran Dragić pa je s polaganjem in trojko zapečatil usodo gostov.