Slovenija je danes v Zrečah opravila en lažji trening, odpovedala je večernega v Celju, ter imela prosto popoldne. Vmes si je krajši čas vzela tudi za predstavnike medijev, ki po pomembni zmagi nad Španijo še toliko bolj skrbno spremljajo vsako potezo igralcev in strokovnega štaba.

Košarkarji so trenutno hit v Sloveniji. Vsak bi se rad slikal z njimi, dobil podpis ali spregovoril kakšno besedo. Zato je razumljivo in logično, da so se igralci po treningu zaprli v hotel v Zrečah in v sobah kovali nadaljnje načrte.

Pozabiti na uvodna dneva, reprezentanca mora ostati zbrana za naslednje tekme

Strokovni štab na čelu s selektorjem Božidarjem Maljkovićem ima nalogo igralce vrniti v stanje pred tekmo s Španijo. "Le z delom se pride do uspeha. Krajših poti v športu ni. Igralci se tega dobro zavedajo, zato skušamo vsi skupaj pozabiti to, kar se je prva dneva zgodilo v Celju, in misli usmeriti v naslednje nastope. Prvenstvo je dolgo in še nihče ni osvojil medalje, ker je dobil prvo ali drugo tekmo," pravi pomočnik selektorja Aleksander Sekulić.

Tudi direktor reprezentance Matej Avanzo je zdaj v nič kaj zavidljivem položaju. Ekipo mora ubraniti zunanjih vplivov ter poskrbeti za ustrezno informiranost javnosti. "Vsi vemo, da je zmaga proti Španiji sprožila pravo evforijo v Sloveniji. Prav je tako, toda reprezentanca mora ostati zbrana za naslednje tekme," pravi Avanzo in nadaljuje: "Odkrito povedano si nisem predstavljal, da bodo gledalci v dvorani naredili tako enkratno vzdušje. Bilo je fenomenalno, nepozabno in le predstavljam si lahko, kako bo v Stožicah, če bomo nadaljevali v tem slogu. A verjemite, to ne bo lahko. Dosedanje tekme na prvenstvu so pokazale, da so ekipe zelo izenačene; na primer, Ukrajina, ki je pripravljalne tekme izgubljala tudi za 30 točk ali več, ima zdaj toliko zmag kot mi. Enostavno bo treba iti tekmo za tekmo in se dobro pripraviti na vsakega tekmeca."

V soboto proti neugodnim Gruzijcem

Naslednji v soboto ob 21. uri je Gruzija, reprezentanca, ki bi lahko brez težav imela dve zmagi, če ne bi Ante Tomić nekaj sekund pred koncem zadel za tesno zmago Hrvaške. V uvodnem nastopu so Gruzijci nadigrali Poljsko s 84:67.

"Gruzija je zelo neugodna ekipa, čeprav je v Slovenijo prišla brez dveh igralcev iz lige NBA. Igra zelo disciplinirano in v napadu točno ve, na katerega košarkarja mora igrati. Hkrati zelo veliko menja obrambo; ima dve različici conske postavitve, igra tudi mož na moža. Se pravi, preprečiti ji moramo, da razvije svojo igro, obenem pa moramo uveljaviti naše prednosti," poudarja Sekulić.

Nastop Vidmarja ni pod vprašajem

Za nadaljnje nastope Slovenije bo pomembno tudi zdravstveno stanje igralcev. Vsi niso več rosno mladi in naporen ritem tekem pusti določene posledice. Zaenkrat gre našim v tem segmentu kar dobro, le Gašper Vidmar bo še kar nekaj časa nosil spomin na zmago proti evropskim prvakom. V enem od dvoboju je namreč izgubil dva zoba, vendar njegov nastop na naslednjih tekmah ni vprašljiv.

Sistem tekmovanja na eurobasketu je takšen, da je zelo pomembno, koga premagaš v prvem delu, saj v nadaljevanje preneseš le točke, osvojene proti ekipam, ki tudi gredo naprej. Slovenija ima po zmagi nad Španijo verjetno že zagotovljeni dve točki, zelo ugodno pa bi bilo v Stožice prenesti maksimalno število točk, torej štiri, in si tako zagotoviti čim boljše izhodišče za izločilne boje oziroma četrtfinale.