V slovenski skupini D so za začetek Angolci premagali Južno Korejo z 80:69, po slovenski zmagi nad Avstralijo pa je zvečer Litva ugnala Mehiko s 87:74. Za Angolo sta bila Olimpio Cipriano in Yanick Moreira najučinkovitejša s po 16 točkami, Sunhyung Kim je pri Koreji dosegel točko manj. Litva je izgubila prvo četrtino, potem pa upravičila status favorita. Za evropske podprvake je Jonas Mačiulis prispeval 19 točk, Jonas Valančiunas pa 17. Za Mehiko je bil najbolj učinkovit Francisco Cruz z 21.

V skupini A je Srbija za uvod brez težav opravila z Egipčani. Srbski selektor Aleksandar Đorđević je po dobrem začetku in hitrem trdnem vodstvu lahko ponudil priložnost vsem igralcem, najbolj se je izkazal Miloš Teodosić s 15 točkami, 13 pa jih je dodal še Miroslav Raduljica. Za Egipt jih je Ibrahim Elgamal dosegel 12. Bolj izenačena je bila večerna tekma, kjer so evropski prvaki Francozi morali priznati premoč Brazilcem. Za Francoze je bila usodna druga četrtina, ki so jo izgubili za devet točk. Ob koncu tekme je Antoine Diot sicer zadel trojko za znižanje na 63:64, a je Marquinhos Vieira nato z enim prostim metom v zadnji sekundi potrdil zmago Brazilije. Boris Diaw je bil s 15 točkami najboljši strelec Francije, pri Braziliji je s 16 izstopal Marcelinho Huertas. Zvečer se je prvič predstavila še domača reprezentanca Španije, ki je proti Iranu slovenskega selektorja Memija Bečirovića slavila za 30 točk, Pau Gasol pa je tekmo končal pri 33 točkah.

Hrvaška se je v prvi tekmi skupine B mučila s Filipini in jih premagala šele po podaljšku z 81:78. Prvi strelec Hrvaške je bil Bojan Bogdanović s 26 točkami, pri Filipincih pa je z 28 točkami in 12 skoki prednjačil Andray Blatche. Manj dela so imeli Argentinci, saj so si proti Portoriku prednost nabrali že na začetku in na koncu je znašala 23 točk. Luis Scola z 20 točkami ter Andres Nocioni in Salem Safar s po 18 so modro-bele popeljali do zmage, pri Portoriku pa je vse breme nosil le Jose Barea s 24 točkami. V večerni tekmi je Grčija zanesljivo odpravila Senegal s 87:64, vse delo so Grki opravili že v prvem polčasu; Kostas Kaimakoglu je za zmagovalce zbral 20 točk, še točko več je za Sebegal dosegel Gorgui Dieng.

Ukrajina je Dominikansko republiko za začetek v skupini C ugnala z 72:62. Pri zmagovalcih je dal Eugene Pooh Jeter 16 točk, pri poražencih pa je Francisco Garcia tekmo končal pri 18 točkah. Novozelandci pa so proti Turkom bolje začeli in ob polčasu vodili še za deset točk, toda Turki so se bližali in v zadnji četrtini, ki so jo dobili za sedem točk, nazadnje tudi prišli do zmage. Turke je s 16 točkami vodil Oguz Savas, Emir Preldžić jih je dodal 14, pri Novi Zelandiji pa je imel Corey Webster kljub 22 točkam premalo podpore soigralcev. Američani so v večernem dvoboju Finsko povozili kar s 114:59; že ob polčasu je bilo 60:18, pri čemer so Finci v drugi četrtini dosegli le dve točki. Pri Američanih je najbolj polnil koš Klay Thompson z 18 točkami, finski poraz je še najbolj ublažil Petteri Koponen z 12.